Yeniliklerin yayılması modeli çerçevesinde online alışverişlerde kuşaklar arası farklılıkların incelenmesi
Examining generational differences in online shopping within the framework of the innovation diffusion model
  1. Tez No: 1012707
  2. Yazar: İSMAİL KÜÇÜKASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİDAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik ticaret, Kuşaklar, Tüketici davranışı, Tüketiciler, Electronic commerce, Generations, Consumer behavior, Consumers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte online alışveriş, tüketici davranışlarının en dinamik ve en hızlı dönüşen alanlarından biri hâline gelmiştir. Başlangıçta belirli kullanıcı gruplarıyla sınırlı kalan çevrimiçi alışveriş pratikleri, zaman içinde geniş toplumsal kesimler tarafından benimsenmiş; gündelik yaşamın rutin bir parçasına dönüşmüştür. Ancak bu yayılım süreci, tüm tüketici gruplarında aynı hız ve yoğunlukta gerçekleşmemiş; özellikle kuşaklar arasında anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Bu farklılıkların yalnızca yaş değişkeniyle açıklanması yetersiz kalmakta; algılanan risk, güven, bireysel yenilikçilik ve dijital deneyim gibi psikososyal değişkenlerin birlikte ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Bu çalışma, Yeniliklerin Yayılması Modeli çerçevesinde online alışveriş davranışlarının kuşaklar arası farklılıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Rogers'ın yeniliğin zaman içinde, iletişim kanalları aracılığıyla ve sosyal sistem bağlamında yayılması yaklaşımını, online alışveriş gibi teknoloji-aracılı bir tüketim pratiğine uyarlamaktadır. Bu doğrultuda çalışmada, online alışverişin benimsenmesi ve rutinleşmesi süreci; algılanan risk, güven, davranışsal kontrol, hedonik değerlendirme ve alışkanlık boyutlarıyla birlikte ele alınmış; bu süreçte bireysel yenilikçilik düzeyinin oynadığı rol incelenmiştir. Araştırmanın ampirik boyutu, Türkiye'de yaşayan bireylerden oluşan 900 kişilik bir örneklem üzerinden yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak demografik bilgiler, Online Alışveriş Davranışı Ölçeği ve Bireysel Yenilikçilik Ölçeği'nden oluşan yapılandırılmış bir anket kullanılmıştır. Elde edilen veriler; tanımlayıcı istatistikler, güvenirlik analizleri, varyans analizleri (ANOVA) ve korelasyon analizleri aracılığıyla değerlendirilmiştir. Analizler, kuşaklar arası karşılaştırmaların yanı sıra, online alışveriş davranışı ile bireysel yenilikçilik ve risk–güven değişkenleri arasındaki ilişkileri ortaya koymayı hedeflemiştir. Elde edilen sonuçlar, online alışverişin günümüzde büyük ölçüde yaygınlaşmış olmasına rağmen, kuşaklar arası farklılıkların hâlen belirgin olduğunu ortaya koymaktadır. Bu farklılıklar, Yeniliklerin Yayılması Modeli'nde vurgulanan zaman, sosyal sistem ve benimseyici kategorileri boyutlarıyla tutarlı biçimde açıklanabilmektedir. Çalışma, kuşak temelli tüketici davranışlarını açıklarken indirgemeci yaklaşımlardan kaçınılması gerektiğini; dijital deneyim, risk algısı, güven inşası ve bireysel yenilikçilik gibi değişkenlerin birlikte değerlendirilmesinin daha bütüncül bir anlayış sunduğunu göstermektedir. Bu yönüyle araştırma, hem tüketici davranışları literatürüne kuramsal katkı sunmakta hem de e-ticaret uygulayıcıları için kuşaklara duyarlı stratejiler geliştirilmesine yönelik önemli çıkarımlar üretmektedir.
Özet (Çeviri)
With the acceleration of digitalisation, online shopping has become one of the most dynamic and rapidly changing areas of consumer behaviour. Initially limited to specific user groups, online shopping practices have been adopted by broad segments of society over time and have become a routine part of daily life. However, this expansion process has not occurred at the same speed and intensity across all consumer groups; significant differences have emerged, particularly between generations. Explaining these differences solely through the variable of age is insufficient; it necessitates considering psychosocial variables such as perceived risk, trust, individual innovativeness, and digital experience together. This study aims to examine generational differences in online shopping behaviour within the framework of the Innovation Diffusion Model. The research adapts Rogers' approach to the diffusion of innovation over time, through communication channels and within the context of social systems, to a technology-mediated consumption practice such as online shopping. In this regard, the study examines the process of adoption and routine formation of online shopping, considering the dimensions of perceived risk, trust, behavioural control, hedonic evaluation, and habit, and investigates the role played by individual innovativeness levels in this process. The empirical dimension of the research was conducted on a sample of 900 individuals living in Turkey. A structured questionnaire comprising demographic information, the Online Shopping Behaviour Scale, and the Individual Innovativeness Scale was used as the data collection tool. The data obtained were evaluated through descriptive statistics, reliability analyses, variance analyses (ANOVA), and correlation analyses. The analyses aimed to reveal the relationships between online shopping behaviour and individual innovativeness and risk–trust variables, as well as intergenerational comparisons. The results obtained reveal that, despite online shopping being widespread today, intergenerational differences are still pronounced. These differences can be explained in a manner consistent with the dimensions of time, social system, and adopter categories emphasised in the Innovation Diffusion Model. The study demonstrates that reductionist approaches should be avoided when explaining generation-based consumer behaviour; evaluating variables such as digital experience, risk perception, trust building, and individual innovativeness together provides a more comprehensive understanding. In this respect, the research contributes theoretically to the consumer behaviour literature and produces important implications for the development of generation-sensitive strategies for e-commerce practitioners.