Sağlık kurumlarında kriz iletişimi: Etkinlik değerlendirmesi ve stratejik iletişim yönetimi
Crisis communication in health institutions: Efficiency evaluation and strategic communication management
  1. Tez No: 980700
  2. Yazar: HÜLYA ARABACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYFUN UTAŞ, DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZAYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: İtibar yönetimi, Reputation management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sağlık kuruluşlarında ortaya çıkabilecek farklı tür krizlerin (iftira ve ihmal) ve kullanılan farklı yanıt stratejilerinin (özür ve bahane) kamuoyunun itibar algısı üzerindeki etkilerini karma yöntemle incelemektedir. Araştırma, Durumsal Kriz İletişim Teorisi (SCCT) perspektifi ile tasarlanmış ve 200 katılımcıyla yürütülmüştür. Nicel veriler anket yoluyla elde edilirken, nitel veriler açık uçlu sorular kullanılarak elde edilmiş ve bulgular derinleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, krizin türü ile izlenen strateji uyumunun itibar algısında belirleyici bir rol oynadığını göstermiştir. Özür stratejisi yüksek sorumluluk atfedilmesi beklenen ihmal krizinde olumlu bir etki yaratırken; dışsal faktörlere dayalı ve düşük sorumluluk atfedilmesi beklenen iftira krizinde özür veya bahane stratejileri itibarı olumsuz etkilemiştir. Ayrıca katılımcıların itibar algılarının kültürel bağlam, sektörel hassasiyet ve demografik özelliklerden de etkilendiği gözlenmiştir. Nitel veriler, güvenin yeniden inşasında kamuoyunun şeffaflık, empati ve somut adımlar beklentisini ortaya koymaktadır. Özür olumlu kabul edilmiş olsa da tek başına yeterli olmamış, telafi ve düzeltici aksiyonların da gerektiği katılımcılar tarafından net bir şekilde ifade edilmiştir. Bu bulgular, özellikle duygusal yükü daha fazla olan sağlık sektöründe kriz iletişimine yönelik stratejilerin, paydaşların beklentilerini anlayan, bütüncül, insan merkezli ve etik temelli bir yaklaşımla kurgulanması gerektiğine işaret etmektedir Bu anlamda çalışma, Durumsal Kriz İletişim Teorisi (SCCT) varsayımlarını sağlık kurumları bağlamında test etmiştir. Krizin türü ve seçilen strateji uyumunun önemine dikkat çekerek sağlık kurumları için etkili iletişim politikalarına yönelik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of different types of crises (sabotage and negligence) that may arise in healthcare organisations and the different response strategies (apologies and excuses) used on the public's perception of reputation using a mixed-method approach. The study was designed from the perspective of Situational Crisis Communication Theory (SCCT) and conducted with 200 participants. Quantitative data was collected through surveys, while qualitative data was obtained using open-ended questions, and the findings were further explored. The results indicate that the alignment between the type of crisis and the strategy employed plays a decisive role in reputation perception. While the apology strategy had a positive effect in the negligence crisis, where high responsibility was expected, the apology or excuse strategies negatively affected reputation in the sabotage crisis, which was based on external factors and where low responsibility was expected. In addition, it was observed that participants' perceptions of reputation were also influenced by cultural context, sectoral sensitivity, and demographic characteristics. Qualitative data reveal that the public expects transparency, empathy, and concrete steps in rebuilding trust. Although apologies were positively received, participants clearly stated that they were not sufficient on their own and that compensation and corrective actions were also necessary. These findings indicate that crisis communication strategies, especially in the healthcare sector, which carries a greater emotional burden, should be designed with a holistic, human-centred, and ethical approach that understands the expectations of stakeholders. In this sense, the study tested the assumptions of the Situational Crisis Communication Theory (SCCT) in the context of healthcare institutions. It highlights the importance of the type of crisis and the alignment of the chosen strategy, offering recommendations for effective communication policies for healthcare institutions.