Mali alanın sosyal harcamalar üzerindeki etkisi: OECD ülkeleri örneği
The impact of fiscal space on social expenditures: The case of OECD countries
  1. Tez No: 1012760
  2. Yazar: SERCAN TAŞTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEBİ KONUKCU ÖNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu maliyesi, Mali alan, Sosyal harcamalar, Public finance, Fiscal space, Social expenditurese
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
Özet
Sosyal harcamalar, bireylerin yaşam döngüsü boyunca karşılaştıkları sosyal risklere karşı korunmasını sağlayan ve refah düzeyini artırmayı amaçlayan temel kamu politikası araçları arasında yer almaktadır. Sosyal harcamaların düzeyi ve sürdürülebilirliği yalnızca toplumsal ihtiyaçlar ve siyasal tercihlerle değil, kamu maliyesinin sunduğu mali kapasite ile de yakından ilişkilidir. Bu çerçevede mali alan, sosyal harcamaların finansmanı açısından önemli bir belirleyici olarak değerlendirilmektedir. Bununla birlikte mali alan, borç dinamikleri, bütçe dengesi ve gelir kapasitesi gibi farklı unsurları içeren çok boyutlu bir kavramdır. Bu çalışmada mali alanın sosyal harcamalar üzerindeki etkisi ampirik olarak analiz edilmekte ve bu ilişkinin gelir dağılımı koşulları ile nasıl değiştiği incelenmektedir. Çalışmada mali alan, farklı mali göstergelerin birlikte değerlendirilmesine dayanan ve temel bileşenler analizi yöntemi kullanılarak oluşturulan bileşik bir endeks aracılığıyla ölçülmektedir. Ampirik analiz OECD ülkeleri örneği üzerinden panel veri yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, mali alanın sosyal harcamalar üzerinde genel olarak artırıcı bir etkiye sahip olduğunu, ancak gelir dağılımındaki eşitsizlik arttıkça bu etkinin zayıfladığını göstermektedir. Bu sonuçlar, mali kapasitenin sosyal harcamalar üzerindeki etkisinin yalnızca mali göstergelerle değil, gelir dağılımı koşulları ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Social expenditures constitute one of the fundamental public policy instruments aimed at protecting individuals against social risks throughout their life cycle and enhancing overall welfare. The level and sustainability of social expenditures are shaped not only by social needs and political preferences but also by the fiscal capacity provided by public finances. In this context, fiscal space is considered an important determinant in financing social expenditures. However, fiscal space is a multidimensional concept encompassing various components such as debt dynamics, budget balance, and revenue capacity. This study empirically examines the effect of fiscal space on social expenditures and investigates how this relationship varies with income distribution conditions. Fiscal space is measured through a composite index constructed using principal component analysis based on multiple fiscal indicators. The empirical analysis is conducted for OECD countries using panel data methods. The findings indicate that fiscal space generally has a positive effect on social expenditures; however, this effect weakens as income inequality increases. These results suggest that the impact of fiscal capacity on social expenditures should be evaluated not only through fiscal indicators but also in conjunction with income distribution conditions.