Akarsularda taşkın dalgalarının nümerik analizi
  1. Tez No: 101279
  2. Yazar: FAHRİ GÖKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YALÇIN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taşlan ötelemesi, akarsu sistemleri, kararsız akım, açık kanallar, taşkınlar, akarsular. xııı, Flood routing, river systems, unsteady flow, open channels, floods, rivers. xiv
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
ÖZET Taşkın ötelemesi, zamanın ve mesafenin fonksiyonu olarak akarsu sisteminde ilerleyen taşkın dalgasının hızı, debisi ve yüksekliğindeki değişimlerin matematiksel olarak belirlenmesidir. Açık kanallardaki kararsız alamı tanımlayan St. Venant denklemleri süreklilik ve hareket denklemlerinden oluşur. Bu denklemleri esas alan taşkın öteleme metodu hidrolik metottur ve dinamik model denklemlerin tamamının çözümü ile elde edilir. St. Venant denklemlerindeki lineer olmayan terimler, çok basit haller dışmda bu denklemlerin çözümünü imkansız lalmaktadır. Bu nedenle çözümlerinde nümerik metotlar kullamlmaktadır. Yapılan çalışmada St. Venant denklemleri sonlu fark metotları kullanılarak Preissmann kapalı şeması ile çözümlenmiştir. Taşkın ötelemesi düzensiz enkesitli, prizmatik, sabit taban eğimi ve pürüzlülüğe sahip basit veya çok kollu kanallar için incelenmiştir. Çok kollu kanallarda sisteme eklenen ya da sistemden ayrılan akarsu kollarında taşkın ötelemesi yapılmamış, kollardaki akım ana kola yanal alam olarak uygulanmıştır. Çok kollu kanallar için hidrolik taşlan öteleme metodu çift taramalı metot kullanılarak hayali kanal uzunluğu kavramı ile incelenmiştir. Yaratılan model dikdörtgen ve trapez enkesitli, basit veya çok kollu kanal için test edilmiştir. Elde edilen sonuçlarda modelin performansının yapılan testlere göre iyi olduğu gözlemlenmiştir. Böylece bu şartlar altındaki bir problem için model doğru olarak kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The flood routing in natural river channels is a mathematical analysis for the variation of the flood wave's velocity, discharge and depth based on function of time and space. Unsteady flow in open channels is mathematically described by the St. Venant equations consist of continuity and momentum equations. The hydraulic method for flood routing is based on these equations. Solving all components of St. Venant equations gives us the dynamic method. These equations are almost impossible to solve cause of nonlinear terms in St. Venant equations except some simple situation. For this reason numerical methods are used for flood routing. In this work St. Venant equations are solved with finite differences methods using Preissmann sheme. Flood routing is studied in simple or multibranch rivers with prismatic and irregular cross sections, constant slope and roughness. Flows on the branches are applied as lateral flows to the multibranch systems. A hydraulic flood routing method for multibranch rivers is examined by means of the imaginary channel length using the double-sweeping method. The model is tested for simple or multibranch rivers with rectangular and trapezodial cross section. Cause of good performance of the results this model can be easily used for similar problems.