Stratejik insan kaynakları yönetimi uygulamalarının kurum ve çalışan performansına etkisi: Bankacılık sektöründe bir araştırma
The effect of strategic human resources management practices on corporation and employee performance: A research in the banking sector
  1. Tez No: 1012796
  2. Yazar: ATAKAN ARAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ASLAN ŞENDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık sektörü, Performans, İnsan kaynakları, Banking sector, Performance, Human resources
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Risk Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Günümüz iş dünyasında, rekabetin hızla arttığı ve ekonomik koşulların sürekli olarak değiştiği bir ortamda, kurumların sürdürülebilir başarısında SİKY'nin önemli bir rol oynadığı söylenebilir. Özellikle bankacılık sektörü, müşteri memnuniyetini ve rekabet avantajını sağlamak amacıyla yetenekli çalışanların performansını artırma çabalarını merkezine almalıdır. SİKY, insan kaynakları uygulamalarının kurumun uzun vadeli hedefleriyle uyumlu biçimde planlanması ve yönetilmesidir. Bu çalışmanın amacı, SİKY uygulamalarının çalışan performansı ve kurum performansı algısı üzerindeki etkilerini belirlemektir. Araştırma sonucunda, SİKY uygulamaları ile çalışan performansı arasında pozitif ve anlamlı bir etki olduğu bulunmuştur. Aynı şekilde, SİKY uygulamalarının kurum performansı algısı üzerinde de pozitif bir etkisi olduğu belirlenmiş ancak bu etkinin, çalışan performansına göre daha zayıf kaldığı görülmüştür. Bununla birlikte, kurum performansı algısına ilişkin açıklama düzeyinin çalışan performansına göre daha sınırlı olduğu görülmüştür. Bu sonuç, kurum performansı algısının yalnızca SİKY uygulamalarıyla değil, farklı örgütsel ve çevresel değişkenlerle de ilişkili olabileceğine işaret etmektedir. Çalışmanın sonuçları, bankaların İKY stratejilerini yeniden gözden geçirerek geliştirmelerine yardımcı olabilecek veriler içerirken, aynı zamanda bankaların sürdürülebilir büyüme hedeflerine ulaşmalarında rehberlik sağlayacak bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's business world, where competition is rapidly increasing and economic conditions are constantly changing, it can be said that Strategic Human Resources Management (SHRM) plays a significant role in the sustainable success of organizations. The banking sector should prioritize efforts to improve the performance of talented employees to ensure customer satisfaction and competitive advantage. SHRM is the planning and management of human resources practices in alignment with the long-term goals of the organization. The aim of this study is to determine the effects of SHRM practices on employee performance and perception of organizational performance. The research results show a positive and significant effect between SHRM practices and employee performance. Similarly, a positive effect of SHRM practices on perception of organizational performance was determined, although this effect was weaker than that on employee performance. However, the explanatory level regarding perception of organizational performance was found to be more limited than that regarding employee performance. This result indicates that perception of organizational performance may be related not only to SHRM practices but also to various organizational and environmental variables. The results of the study contain data that can help banks review and improve their SHRM, while also providing guidance in achieving their sustainable growth targets.