Stratejik insan kaynakları uygulamalarının kurumsal ve çalışan performansı etkisine yönelik bir araştırma
Analyzing the impact of strategic human resources practices on corporate and employee performance
- Tez No: 597731
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE GÖZDE İYİCİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, Çalışan Performansı, Kurum Performansı, Performans Yönetimi, Strategic Human Resources Management, Employee Performance, Corporate Performance, Performance Management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı, stratejik insan kaynakları yönetiminin öncelikle çalışan performansı ve kurum performansı üzerindeki etkisini test etmektir. Bu kapsamda, Ankara ilinin OSTİM organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerde çalışanlara uygulanması amacıyla bir saha araştırması yapılmıştır. Ankete 208 kişi katılım sağlamıştır. Araştırmanın sonucuna göre SİKY'nin çalışan performansı ve kurum performansı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Stratejik insan kaynakları yönetiminin alt unsurları olan ödül, elde tutma ve eğitimin çalışan performansı ve alt unsurları üzerinde pozitif ve anlamlı etkisi bulunurken, yalnızca elde tutma alt boyutunun kurumsal performans üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to test the impact of strategic human resources management on employee performance and organizational performance. In this context, a field study was carried out in order to apply it to the employees in the enterprises operating in OSTİM organized industrial zone of Ankara province. 208 people participated in the survey. According to the results of the research, it was concluded that SHRM has a positive and significant effect on employee performance and corporate performance. While reward, retention and training, which are the sub-elements of strategic human resources management, have a positive and significant effect on employee performance and sub-elements, only the retention sub-dimension does not have a significant effect on corporate performance