Eğreti olmayan istihdamın sosyo-ekonomik belirleyicileri: Seçili ülkeler üzerine bir uygulama
Socio-economic determinants of non-precarious employment: An application on selected countries
  1. Tez No: 1012800
  2. Yazar: VİLDAN AYGÜN
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. ALAATTİN KIZILTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonometri, Ekonometrik analiz, Ekonomi politikaları, Makro değişkenler, İstihdam, İstihdam politikaları, İstihdamsız büyüme, Econometrics, Econometric analysis, Economic policies, Maclobemide, Employment, Employment policies, Jobless growth
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
1970'li yılların sonlarından itibaren küreselleşme sürecinin hız kazanması ile işgücü piyasalarındaki dönüşüm ve post-fordizm üretim sistemi etkisiyle birlikte işgücü piyasalarında esneklik uygulamaları artmıştır. Bu durum eğreti istihdam olarak nitelendirilebilen istihdam biçimlerinin yaygınlaşmasına zemin hazırlamıştır. Bu istihdam türlerinin yaygınlaşması güvenceli, düzenli gelir sağlayan ve sürdürülebilir nitelikli istihdam yapısına geçişin önemini görünür hale getirmiştir. Bu gelişme güvencesiz, eğreti istihdam türlerinden nitelikli ve sürdürülebilir istihdama geçişin belirleyicilerinin incelenmesini gerekli kılmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, güvencesiz istihdamdan nitelikli ve sürdürülebilir istihdama geçişin belirleyicilerini,“eğreti olmayan istihdam”göstergesi üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda eğreti olmayan istihdam göstergesi, tarım dışı, sosyal güvenlik kapsamında ve tam zamanlı çalışan nüfus esas alınarak hesaplanmıştır. Çalışmada geniş tanımlı işsizlik, ortalama okullaşma süresi, ücret düzeyi, haftalık çalışma saatleri ve cinsiyet eşitsizlik endeksi açıklayıcı değişkenler olarak modele dahil edilmiştir. Analiz, 2008–2022 döneminde verisine erişilebilen Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile aday ülke konumundaki Türkiye için panel veri yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Ortalama etkilerin güvenilir biçimde tahmin edilebilmesi amacıyla yatay kesit bağımlılığı ve heteroskedastisite karşı dayanıklı olan Driscoll–Kraay tahmincisi kullanılmış olup değişkenlerin dağılımın farklı noktalarındaki heterojen etkilerini ortaya koyabilmek için ise kantil regresyon modeli tercih edilmiştir. Bulgular, eğreti olmayan istihdamın belirleyicilerinin ülkelerin ekonomik gelişmişlik düzeyine ve dağılımın farklı kantillerine göre farklılaştığını göstermektedir. Bu çalışma, istihdam kalitesini yalnızca güvencesizlik üzerinden değil, 'eğreti olmayan istihdam' göstergesiyle daha pozitif ve ölçülebilir bir şekilde ele alarak literatüre katkı sunmaktadır. Bunun yanı sıra, farklı ülke grupları ve kantiller üzerinden yapılan analizler, istihdam kalitesinin çok boyutlu yapısını daha açık biçimde ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the late 1970s, with the acceleration of globalization, flexibility practices in labor markets have increased, driven by transformations in labor markets and the impact of the post-Fordist production system. This situation has prepared the ground for the prevalence of forms of employment that can be described as precarious. The prevalence of these types of employment has highlighted the importance of transitioning to a secure, regular income-providing, and sustainable employment structure. This development makes it necessary to examine the determinants of the transition from insecure, precarious types of employment to qualified and sustainable employment. In this context, the aim of this study is to examine the determinants of the transition from insecure employment to qualified and sustainable employment through the“non-precarious employment”indicator. In this study, the non-precarious employment indicator was calculated based on the non-agricultural, social security-covered, and full-time working population. Broadly defined unemployment, average schooling duration, wage level, weekly working hours, and gender inequality index were included in the model as explanatory variables. The analysis was conducted using panel data methods for European Union member countries and Turkey, a candidate country, for which data was available for the period 2008–2022. To reliably estimate average effects, the Driscoll–Kraay estimator—which is robust to cross-sectional dependence and heteroscedasticity—was used; meanwhile, a quantile regression model was chosen to identify the heterogeneous effects of variables at different points in the distribution. The findings indicate that the determinants of non-precarious employment vary depending on the countries' level of economic development and the different quantiles of the distribution. This study contributes to the literature by addressing employment quality not only through precariousness but also in a more positive and measurable way using the 'non-precarious employment' indicator. Furthermore, analyses conducted across different country groups and quantiles more clearly reveal the multidimensional structure of employment quality.