Bir ortak sağlık güvenlik birimine kayıtlı işçilerde eğreti çalışma durumu ve ilişkili sağlık sorunlarının değerlendirilmesi
Examining of employment precariousness and associated health problems among workers regi̇stered at a joint health and security unit
- Tez No: 624381
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM ÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Çalışan Sağlığı, Çalışmanın Eğretiliği, Algılanan Sağlık, Zihinsel sağlık, Tükenmişlik, Employee health, Employment Precariousness, Perceived Health, Mental Health, Burnout
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, bir ortak sağlık güvenlik birimine kayıtlı işçilerin sosyodemografik özellikleri ve eğreti çalışma düzeylerinin saptanması ve bu özelliklerin algılanan sağlık durumu, zihinsel sağlık, tükenmişlik semptomları, kas iskelet sistemi sorunları ve son 1 yıl içerisindeki iş kazası geçirme sıklığı ile ilişkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte araştırma tekniği kullanılmıştır. Bölgede istihdam edilen 1600 işçi çalışmanın evrenini oluşturmaktadır. Maksimum örneklem büyüklüğü 310 olarak hesaplanmıştır. Her iş sağlığı ve güvenliği eğitimine gelen kişiler bir küme olarak kabul edilmiş, 10 İSG eğitimine gelen ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 246 kişi (%79,4) çalışmaya dâhil edilmiştir. Çalışmada, araştırmacı tarafından hazırlanan ve sosyodemografik bilgileri içeren veri formu ile birlikte Çalışmanın Eğretiliği Ölçeği (EPRES), Genel Sağlık Anketi (GSA-12), Maslach Tükenmişlik Envanteri-Genel Form (MTE-GF) ve İskandinav Kas İskelet Sistemi Sorgusu (NMQ) kullanılmıştır. Ayrıca algılanan sağlık durumu ve iş kazası geçirme durumu sorgulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların tamamına yakını (%99,2) eğreti ve düşük-orta eğreti çalışanlardan oluşurken eğreti olmayan çalışanların sayısı sadece ikidir (%0,8). Çalışma grubunda psikopatoloji bulunan kişilerin orantısı %38,2'dir. Katılımcıların %42,7'si sağlık durumunun orta veya kötü olduğunu bildirmiştir. Son 1 yılda iş kazası geçirenlerin orantısı %15,4'tür. Yoğun tükenmişlik semptomu yaşayanların orantısı %8,5 ve orta derecede tükenmişlik semptomu yaşayanların orantısı %48,4'tür. Katılımcıların %56,5'inin son bir yıl içerisinde bel ağrısı hissettiği saptanmıştır. Eğreti çalışanlarda algılanan sağlığın daha kötü olduğu, psikopatoloji varlığının daha sık olduğu, ve daha fazla bel ağrısı yaşadıkları saptanmıştır. Ayrıca eğreti çalışanların daha yoğun tükenmişlik semptomları yaşadıkları görülmüştür. Sonuç: Çalışma grubunda eğretilik düzeyi yüksektir. Bununla birlikte, eğretiliğin olumsuz sağlık sonuçları ve daha fazla iş kazası yaşama ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Eğretilik ve sağlık sorunları arasındaki ilişkiye dair kavrayışımızın gelişmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine sociodemographic characteristics and precariousness levels of workers registered at a joint health and security unit and to examine the relationship between these characteristics and perceived health status, mental health, burnout symptoms, musculoskeletal problems and the frequency of occupational accidents in the last year. Methods: Cross-sectional research technique was used. There were 1600 workers employed in the research area. The maximum sample size was calculated (n=310). Individuals who attended the same OHS training were acknowledged as a cluster and a total of 246 people (79.4%) who participated in 10 OHS training and agreed to participate in our study were included. In addition to the sociodemographic data form that composed by the researcher, Employment Precariousness Scale (EPRES), General Health Questionnaire (GHQ-12), Maslach Burnout Inventory-General Form (MBI-GF) and Scandinavian Musculoskeletal Questionnaire (NMQ) were used. Also, perceived health status and occupational accidents were questioned. Results: Almost all of the participants (99.2%) were precarious and low-medium precarious workers, while the number of non-precarious workers was only two (0.8%). Proportion of individuals with psychopathology was 38.2% and of those who have had work accidents in the last year was 15.4%. On average, 42.7% of the participants reported that their health status was moderate or bad. Proportion of those with severe burnout symptoms was 8.5% and that of moderate burnout symptoms was 48.4%. Low back pain found to be the most prevalent musculoskeletal problem among the participants (56.5%). It was found that perceived health was worse in precarious workers, psychopathology was more frequent, and they experienced more low back pain. In addition, our findings suggest that precarious workers experienced more intense burnout symptoms. Conclusion: The employment precariousness found to be very common in the study group. Moreover, we found that precariousness was associated with negative health outcomes and experiencing more occupational accidents. Further studies are needed to improve our understanding of the relationship between precariousness and health problems.