Otizm spektrum bozukluğuna sahip kardeşi olan ve olmayan tipik gelişim gösteren çocukların kardeş kıskançlıkları: Bir karma yöntem çalışması
Sibling jealousy of typical development children with and without siblings with autism spectrum disorder: A mixed method study
- Tez No: 1012801
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FÜSUN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kardeş ilişkileri, Kıskançlık, Sibling relationship, Jealousy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı kardeşi OSB olan ve kardeşi TGG çocukların kardeş kıskançlığı düzeylerinin karşılaştırılarak arada anlamlı bir farklılık olup olmadığının belirlenmesi ve ebeveynlerin kardeşler arasında yaşanan kardeş kıskançlığına yönelik görüşlerinin ortaya konulmasıdır. Araştırmaya 73'ünün kardeşi OSB olan ve 101'inin kardeşi tipik gelişim düzeyinde olan toplamda 174 ortaokul öğrencisi ve 10 ebeveyn katılmıştır. Karma araştırma yöntemlerinden açıklayıcı sıralı desenin kullanıldığı araştırmada Marmara Kardeş Kıskançlığı Ölçeği Kısa Formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak veri toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda kardeşi OSB olan çocukların kardeşi tipik gelişim düzeyindeki çocuklara kıyasla daha yüksek düzeyde kardeş kıskançlığı hissettikleri belirlenmiştir. Ayrıca araştırmaya ilişkin nitel bulguların nicel bulguları desteklediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare the levels of sibling jealousy among children who have a sibling with ASD and those with typically developing siblings, to determine whether there is a significant difference between them, and to examine parents' views on sibling jealousy between the siblings. A total of 174 middle school students and 10 parents participated in the study, 73 of whom had siblings with ASD and 101 of whom had siblings with typical development. Data were collected using the Marmara Sibling Jealousy Scale Short Form (Marmara Kardeş Kıskançlığı Ölçeği Kısa Formu) and a semi-structured interview form in a study that employed an explanatory sequential design from mixed research methods. The results of the study revealed that children with siblings with ASD experienced higher levels of sibling jealousy compared to children with siblings at typical developmental levels. Furthermore, it was concluded that the qualitative findings supported the quantitative findings.