Total Diz Artroplastili Hastalarda Bireyselleştirilmiş Bakım Algısının Ağrı Katastrofisi ve Kinezyofobi Düzeylerine Etkisi
The Effect of Individualized Care Perception on Pain Catastrophe and Kinesiophobia Levels in Patients with Total Knee Arthroplasty
- Tez No: 1012810
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇEN AYDIN AKBUĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Kinezyofobi, Ağrı
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada total diz artroplasti geçiren hastalarda bireyselleştirilmiş bakım algısının ağrı katastorfisi ve kinezyofobi düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişkisel olarak yapıldı. Araştırma Kasım 2024-Mayıs 2025 tarihleri arasında Yozgat Şehir Hastanesi Ortopedi Kliniği'nde yatan 212 hasta ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Hasta Bilgi Formu, Bireyselleştirilmiş Bakım Skalsı, Ağrı Felaketlendirme Ölçeği, Tampa Kinezyofobi Ölçeği, Görsel Analog Skalası kullanıldı. Çalışma sonucunda BBSA ile ağrı katastrofisi arasında da orta düzeye yakın pozitif ve anlamlı bir ilişki (r =.299, p<.01), BBSA ile tampa kinezyofobi arasında anlamlı bir ilişki (r =.046, p>.05), ağrı katastrofisi ile kinezyofobi arasında orta düzeyin üzerinde, pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki (r =.519, p<.01) tespit edildi. Birey merkezli bakım yaklaşımlarının etkisinin büyük ölçüde hastanın ağrıya yüklediği anlam ve bilişsel süreçler üzerinden şekillendiğini ortaya koymaktadır. Bu araştırmada sonucunda ortaya konulan model, kinezyofobinin oluşumunda fiziksel faktörlerden ziyade bilişsel süreçlerin belirleyici olduğunu ortaya koymaktadır. İstatiksel testlerin anlamlılık düzeyi için p<0,05 değeri kabul edildi.
Özet (Çeviri)
This descriptive and correlational study was conducted to determine the effect of individualized care perception on pain catastrophizing and kinesiophobia levels in patients undergoing total knee arthroplasty. The study was carried out between November 2024 and May 2025 with a sample of 212 patients admitted to the Orthopedics Clinic of Yozgat City Hospital. Data collection tools included the Patient Information Form, Individualized Care Scale, Pain Catastrophizing Scale, Tampa Scale of Kinesiophobia, and Visual Analog Scale. The results of the study showed a moderate, positive, and significant relationship between BBSA and pain catastrophizing (r =.299, p<.01), a non-significant relationship between BBSA and Tampa Kinesiophobia (r =.046, p>.05), and a moderate-to-strong, positive, and statistically significant relationship between pain catastrophizing and kinesiophobia (r =.519, p<.01). It demonstrates that the effects of person-centered care approaches are largely shaped by the meaning patients attribute to pain and their cognitive processes. The model presented in this study indicates that cognitive processes, rather than physical factors, are the primary determinants in the development of kinesiophobia. A significance level of p<0.05 was accepted for statistical tests.