Cam seramiklerde dışsal renklendirme prosedürleri ile termal döngüsonrası renk ve translüsenslik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the effects of external staining procedures and thermal cycling on color and translucency properties of glass ceramics
  1. Tez No: 1012859
  2. Yazar: ÖZGE EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA BAYINDIR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, cam seramikler, dışsal renklendirme, renk, renk stabilitesi, termal döngü, translüsensi, CAD-CAM, dental ceramics, staining, color, color stability, thermal cycling, translucency
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, dışsal renklendirme prosedürleri uygulanan üç farklı CAD/CAM cam seramik materyalinin farklı yüzey işlemleri ve farklı termal yaşlandırma döngüleri sonrası renk stabilitesi (ΔE00) ve translüsenslik değişimi (ΔTP00) özelliklerini incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmada lityum disilikat içerikli cam seramik (IPS e.max CAD), lösit ile güçlendirilmiş cam seramik (IPS Empress CAD) ve zirkonya ile güçlendirilmiş lityum silikat cam seramik (Vita Suprınıty PC) olmak üzere üç farklı CAD/CAM cam seramik materyal kullanılmıştır. Toplam 120 adet, 14 × 12 × 0,6 mm boyutlarında örnek hazırlanmıştır. Örnekler kontrol, dışsal renklendirme (DR), dışsal renklendirme sonrası polisaj (DR+Polisaj) ve dışsal renklendirme sonrası glaze (DR+Glaze) olmak üzere dört yüzey işlemi grubuna ayrılmıştır. Tüm örneklerin renk ve translüsenslik ölçümleri, 0-5.000 döngü, 5.000-10.000 döngü, 0-10.000 döngü periyotlarını kapsayacak şekilde spektrofotometre cihazı ile gerçekleştirilmiştir. Renk değişimi CIEDE2000 formülüne göre ΔE00, translüsenslik değişimi ise ΔTP00 olarak hesaplanmıştır. Materyallerin faz yapılarını incelemek amacıyla XRD analizi uygulanmıştır. Verilerin analiznde Genelleştirilmiş Tahmin Denklemleri ve gruplar arası karşılaştırmalarda Bonferroni düzeltmeli post hoc testlerinden yararlanılmıştır (p<0,05). Bulgular: Farklı yüzey işlemleri uygulanan materyaller için değerlerinin; materyal tipi, yüzey işlemi ve zaman faktörlerinin istatistiksel olarak anlamlı derecede etkilendiği görülmüştür (p<0,05). XRD analizleri, materyallerin termal yaşlandırma periyotları sonrası faz yapılarının korunduğunu göstermiştir. Materyaller arasında en düşük renk değişimi IPS Empress CAD grubunda, en yüksek renk değişimi ise Vita Suprınıty PC grubunda gözlenmiştir. Yüzey işlemleri açısından, dışsal renklendirme sonrası uygulanan polisaj işleminin (DR+Polisaj), renk değişimini glaze işlemine (DR+Glaze) göre anlamlı derecede daha fazla artırdığı saptanmıştır. Translüsenslik değişimi (ΔTP00) üzerinde ise materyal ve yüzey işlemi etkileşiminin önemli olduğu görülmüş (p<0,01), ancak tüm değişimler klinik olarak kabul edilebilir sınırlar içinde kalmıştır. Sonuç: İncelenen CAD/CAM cam seramik materyallerine uygulanan dışsal renklendirme ve sonrasındaki bitim işlemleri renk stabilitesi ve translüsenslik üzerinde etkilidir. Polisaj yapılan gruplarda glaze yapılan gruplara oranla daha yüksek renk değişimi gözlense de tüm materyal ve yüzey işlemi kombinasyonlarında meydana gelen değişimlerin klinik olarak kabul edilebilir eşiğin altında olduğu saptanmıştır. Estetik başarının korunması için dışsal renklendirme sonrası glaze işleminin tercih edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the color stability (ΔE00) and translucency change (ΔTP00) of three different CAD/CAM glass-ceramic materials subjected to external staining procedures, different surface treatments, and various thermal aging cycles. Material and Methods: Three different CAD/CAM glass-ceramic materials were used in the study: lithium disilicate-based glass-ceramic (IPS e.max CAD), leucite-reinforced glass-ceramic (IPS Empress CAD), and zirconia-reinforced lithium silicate glassceramic (Vita Suprınıty PC). A total of 120 specimens with dimensions of 14 × 12 × 0.6 mm were prepared. The specimens were divided into four surface treatment groups: control, external staining (ES), polishing after external staining (ES+Polishing), and glazing after external staining (ES+Glaze). Color and translucency measurements of all specimens were performed using a spectrophotometer, covering the periods of 0-5.000 cycles, 5.000-10.000 cycles, and 0-10.000 cycles. Color change was calculated as according to the CIEDE2000 formula, and translucency change was calculated as. XRD analysis was performed to examine the phase structures of the materials. Data were analyzed using Generalized Estimating Equations, and Bonferroni-corrected post hoc tests were utilized for intergroup comparisons (p<0,05). Results: It was observed that the values for materials subjected to different surface treatments were significantly affected by material type, surface treatment, and time factors (p<0,05). XRD analyses demonstrated that the phase structures of the materials were preserved after the thermal aging periods. Among the materials, the lowest color change was observed in the IPS Empress CAD group, while the highest color change was observed in the Vita Suprınıty PC group. In terms of surface treatments, polishing after external staining (ES+Polishing) was found to significantly increase color change compared to glazing (ES+Glaze). The interaction between material and surface treatment was found to be significant for translucency change (ΔTP00) (p<0,01); however, all changes remained within clinically acceptable limits. Conclusion: External staining and subsequent finishing procedures applied to CAD/CAM glass-ceramic materials affect color stability and translucency. Although higher color changes were observed in polished groups compared to glazed groups, the changes in all material and surface treatment combinations were found to be below the clinically acceptable threshold. To maintain aesthetic success, glazing is recommended after external staining. All investigated CAD/CAM glass-ceramic materials exhibited optical stability within clinically acceptable limits after 10,000 thermal cycles. Furthermore, material structure and applied surface treatments play a decisive role in both color stability and translucency properties. It is concluded that preferring glaze over polishing as a finishing procedure for externally stained restorations provides higher resistance to aging and more aesthetically stable results.