M.C.B.Ü Tıp Fakültesi öğrencilerinde sağlık anksiyetesi ve ölüm anksiyetesi düzeyleri ve ilişkili etmenler
Health anxiety and death anxiety levels and associated factors among medical students at M.C.B.U.
  1. Tez No: 1012858
  2. Yazar: DENİZHAN DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL OZAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Tıp Öğrencisi, Sağlık Anksiyetesi, Ölüm Anksiyetesi, Bedensel Duyumları Abartma, Medical Student, Health Anxiety, Death Anxiety, Medical Student Syndrome, Somatosensory Amplification
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İleri Nörolojik ve Psikiyatrik Bilimler Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tıbbi ve patolojik bilgilere yoğun bir biçimde maruz kalan tıp fakültesi öğrencilerinde; Sağlık Anksiyetesi (SA) ve Ölüm Anksiyetesi (ÖA) düzeylerini, genel anksiyete-depresyon belirteçlerini ve Bedensel Duyumları Abartma (BDAÖ) düzeylerini belirlemek; ayrıca bu kavramlar arasındaki komorbid ilişki ile öğrenim yılı ve sosyodemografik faktörlerin bu psikolojik yapılar üzerindeki etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırma, tanımlayıcı ve kesitsel desende yürütülmüştür. 2025-2026 eğitim-öğretim yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesinde 1. ile 6. sınıflar arasında öğrenim gören ve tabakalı rastgele örneklemle seçilen 306 (153 kadın, 153 erkek) gönüllü öğrenci çalışmaya dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak; Sosyodemografik Veri Formu, Kısa Sağlık Anksiyetesi Ölçeği (KSAÖ), Templer Ölüm Kaygısı Ölçeği Türkçe Formu (TDAS), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADS) ve Bedensel Duyumları Abartma Ölçeği (BDAÖ) kullanılmıştır. İstatistiksel analizlerde t-testi, ANOVA ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Öğrenim yılı değişkeninin, SA, ÖA, BDAÖ ve Depresyon ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yaratmadığı (p>.05), puanların eğitim süresince stabil yüksek seyrettiği saptanmıştır. Sadece Genel Anksiyete (HADS-A) skorlarının, kliniğe ilk geçiş dönemi olan 4. Sınıf düzeyinde anlamlı şekilde tepe (pik) noktasına ulaştığı (p<.001) belirlenmiştir. Araştırılan tüm anksiyete ve somatizasyon ölçekleri arasında çift yönlü çok güçlü pozitif korelasyonlar tespit edilmiştir (p<.001); en güçlü ilişkinin Sağlık ve Ölüm anksiyetesi arasında olduğu (r=0.518) görülmüştür. Kadın öğrencilerin anksiyete skorları (HADS-A hariç) erkeklerden daha yüksek bulunmuştur. (p<.05) Sonuç: Sonuç olarak Tıp öğrencilerindeki sağlık kaygısı ve ölüm anksiyetesi birbirini varoluşsal olarak besleyen yapılar sergilemektedir. Bilgi yükü bedensel somatizasyonla harmanlanırken,“Medical Student Syndrome”spesifik olarak kliniğin başladığı dönemlerin eşiğinde anksiyete puanlarında artış göstermektedir. Ayrıca mesleki ve eskatolojik anlam belirsizlikleri, ölüm ve hastalık kavramlarına tepki verdirmiştir. Fakülte süreçlerinde mentorluk, rasyonalizasyon modülleri ve Medical Humanities yaklaşımlı destek grupları büyük aciliyet taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to determine the levels of Health Anxiety (HA) and Death Anxiety (DA), general anxiety-depression markers, and Somatosensory Amplification (SSAS) levels among medical students heavily exposed to medical and pathological knowledge. Furthermore, it investigates the comorbid relationship among these concepts and the impact of the academic year and sociodemographic factors on these psychological constructs. Materials and Methods: The research was conducted using a descriptive and correlational cross-sectional design. A total of 306 volunteer students (153 females, 153 males), studying from 1st to 6th year at Manisa Celal Bayar University Faculty of Medicine during the 2025-2026 academic year, were selected via stratified random sampling. A Sociodemographic Data Form, Short Health Anxiety Inventory (SHAI), Templer Death Anxiety Scale-Turkish Form (TDAS), Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), and Somatosensory Amplification Scale (SSAS) were used as data collection tools. t-test, ANOVA, and Pearson correlation analyses were employed for statistical evaluations. Results: The variable of the academic year did not create a statistically significant difference in the mean scores of HA, DA, SSAS, and Depression (p>.05); the scores remained stably high throughout the medical education. Only General Anxiety (HADS-A) scores significantly peaked (p<.001) during the 4th year, which marks the first transition to clinical rotations. Very strong, two-way positive correlations were identified among all investigated anxiety and somatization scales (p<.001), with the strongest relationship observed between Health and Death anxiety (r=0.518). Female students exhibited higher anxiety scores than males (p<.05), excluding HADS-A. Conclusion: Health anxiety and death anxiety among medical students exhibit integrated structures that feed each other existentially. As information load blends with bodily somatization, the Medical Student Syndrome escalates, specifically at the severe psychological threshold of clinical practice. Moreover, occupational and eschatological (spiritual) ambiguities triggered a direct reaction to death and disease trauma. Mentorship, rationalization modules, and support groups based on Medical Humanities are urgently required in medical faculty curricula.