Favipiravir antiviral ilacı için N-katkılı ZnO nanoparçacık tabanlı ilaç taşıyıcı tasarımı ve optimizasyonu
Design and optimization of N-doped ZnO nanoparticle–based carriers for favipiravir delivery
  1. Tez No: 1012892
  2. Yazar: MUHİTTİN EMRE ERSOP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEKİP ESAT HAYBER, PROF. DR. MUSTAFA KURBAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektron yoğunluğu, Elektronik durum yoğunluğu, İlaç taşıyıcılar, Electron density, Electronic state density, Drug carriers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Favipiravir (FAV) antiviral ilacının ZnO nanoparçacıkları (ZnO-NP) ve N-katkılı ZnO-NP yüzeyleri üzerindeki adsorpsiyon davranışlarını yoğunluk fonksiyoneli tabanlı sıkı bağ yaklaşımı (DFTB) ile incelemeyi ve antiviral ilaç taşıyıcı tasarımında yeni bir yapısal optimum kriteri tanımlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda katkısız ZnO-NP ile N1–N9 arasında değişen N-katkılama seviyelerine sahip modeller hem gaz fazında hem de COSMO sulu ortamında optimize edilmiş; enerji analizleri, Mulliken yük dağılımları, HOMO–LUMO enerji aralıkları ve toplam/ayrıştırılmış durum yoğunluğu (TDOS–PDOS) profilleri sistematik olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, N-katkısının yüzeyde yerel elektronik yeniden düzenlemelere yol açarak FAV adsorpsiyonunu anlamlı biçimde modüle ettiğini; COSMO ortamında ise çözücünün elektrostatik etkileşimleri zayıflatıcı etkisi nedeniyle adsorpsiyon enerjilerinin genel olarak azaldığını göstermektedir. Bu bulgular doğrultusunda Sabatier ilkesinin“ne çok güçlü ne çok zayıf bağlanma”yaklaşımı antiviral ilaç taşıyıcı tasarımı bağlamında ele alınmış; çok güçlü adsorpsiyonun ilacın salımını zorlaştırabileceği, çok zayıf adsorpsiyonun ise taşıma etkinliğini düşürebileceği ortaya konarak FAV@ZnO-NP sistemi için optimum bağlanma aralığının belirlenebileceği gösterilmiştir. Sonuç olarak, tez kapsamında önerilen değerlendirme yaklaşımı N-katkılı ZnO tabanlı antiviral ilaç taşıyıcıların rasyonel tasarımına yönelik pratik bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the adsorption behavior of the antiviral drug Favipiravir (FAV) on ZnO nanoparticles (ZnO-NPs) and N-doped ZnO-NP surfaces using the density-functional-based tight-binding (DFTB) approach, and to define a new structural optimum criterion for antiviral drug carrier design. In this framework, pristine ZnO-NP and N-doped ZnO-NP models with doping levels ranging from N1 to N9 were optimized in both the gas phase and a COSMO aqueous environment, and systematic analyses were performed based on adsorption energies, Mulliken charge distributions, HOMO–LUMO energy gaps, and total/projected density of states (TDOS–PDOS) profiles. The results demonstrate that N doping induces local electronic rearrangements on the surface, significantly modulating FAV adsorption, while adsorption energies are generally reduced in the aqueous environment due to the solvent-induced weakening of electrostatic interactions. Based on these findings, the Sabatier principle of“neither too strong nor too weak binding”is discussed in the context of antiviral drug carrier design, showing that excessively strong adsorption may hinder drug release, whereas overly weak adsorption may reduce transport efficiency, thereby allowing the identification of an optimal binding window for the FAV@ZnO-NP system. Overall, the proposed evaluation framework provides a practical basis for the rational design of N-doped ZnO-based antiviral drug carriers.