COVID-19 tedavisinde etkin olarak kullanılan antiviral ilaçlardan favipiravirin elektroanalitik tayinine yönelik yöntem geliştirilmesi
Development of a method for electroanalytical determination of favipiravir, one of the antiviral drugs effectively used in the treatment of COVID-19
- Tez No: 727593
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ YARDIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Favipiravir, Camsı Karbon Elektrot, Anyonik Sürfaktan, Voltametri, Favipiravir, Glassy carbon electrode, Anionic surfactant, Voltammetry
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma, modifiye edilmemiş camsı karbon elektrot (GC elektrot) kullanılarak antiviral bir ilaç olan favipiravirin (FAV) elektrokimyasal analizini iyi bir doğruluk dercesi ile, hızlı ve düşük maliyetli bir voltametrik yaklaşımı tanımlamaktadır. Dönüşümlü voltametri tekniği kullanıldığında, bileşiğin Britton-Robinson (BR) tamponunda (pH 10.0) yaklaşık +1.12 V'da (Ag/AgCl'ye karşı) iyi tanımlanmış tersinmez bir yükseltgenme sinyali gözlemlenmiştir. Bir anyonik yüzey aktif madde olan sodyum dodesil sülfat (SDS) varlığında GC elektrot yüzeyinde FAV'ın kare dalga voltametrik ölçümlerinin duyarlılığının önemli ölçüde artırdığı bulunmuştur. Kare dalga adsorptif sıyırma voltametri tekniği kullanılarak +1.17 V'de (Ag/AgCl'ye karşı) (açık devre koşulunda 60 s) 3×10-4 M SDS içeren 0.04 M BR tamponunda (pH 10.0) FAV'ın nicel tayini için doğrusal aralık 1.0 ile 100.0 μg mL-1 (6.4×10-6-6.4×10-4 M), gözlenebilme sınırı 0.26 μg mL-1 (1.7×10-6 M) olarak bulunmuştur. Önerilen bu yöntem, farmasötik formülasyonda ve idrar numunelerindeki FAV miktarını bulmak için başarıyla kullanılmıştır
Özet (Çeviri)
This work describes the electrochemical investigation of a promising antiviral agent, favipiravir (FAV) utilizing a non-modified glassy carbon (GC) electrode, along with a unique voltammetric approach that can determine FAV with a good degree of accuracy, speed, and cost-effectiveness. Using cyclic voltammetry, the compound demonstrated a single well-defined and an irreversible oxidation peak at approximately +1.12 V (vs. Ag/AgCl) in Britton-Robinson (BR) buffer at pH 10.0. The synergistic effect of anionic surfactant, sodium dodecyl sulfate (SDS) on the adsorption ability of GC electrode remarkably increased the sensitivity of the stripping voltammetric measurements of FAV. Employing square-wave adsorptive stripping voltammetry at +1.17 V (vs. Ag/AgCl) (after 60 s accumulation at open-circuit condition) in BR buffer (pH 10.0) containing 3×10-4 M SDS, the linear relationship is found for FAV quantification in the concentration from 1.0 to 100.0 μg mL-1 (6.4×10-6-6.4×10-4 M) with a detection limit of 0.26 μg mL-1 (1.7×10-6 M). The proposed approach was used successfully to determine FAV in pharmaceutical formulations and model human urine samples.