Peri-implant dişeti çekilmelerinde dişeti fenotipinin ve bukkal kemik miktarının etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of gingival phenotype and buccal bone amount on peri-implant gingival recession
  1. Tez No: 1012912
  2. Yazar: ZEYNEP ÖYKÜ POLATÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABUBEKİR ELTAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bukkal Kemik, Dental İmplant, Dişeti Çekilmesi, Dişeti Fenotipi, Peri-İmplant Dokular, Bukkal kortikal kemik, Dental implantlar, Diş eti çekilmesi, Buccal Bone, Dental Implant, Gingival Phenotype, Gingival Recession, Peri-Implant Tissues, Buccal cortical bone, Dental implants
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, peri-implant dişeti çekilmelerinin oluşumunda dişeti fenotipi ve bukkal kemik miktarının etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dental implant tedavisi görmüş 27 hasta dahil edilmiştir. Hastaların dişeti fenotipi klinik olarak değerlendirilmiş ve bukkal kemik kalınlığı konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile ölçülmüştür. Bulgular: İnce dişeti fenotipine sahip hastalarda dişeti çekilmesi prevalansı kalın fenotipe sahip hastalara göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,05). Bukkal kemik kalınlığı 1 mm'nin altında olan implantlarda dişeti çekilmesi riski belirgin şekilde artmıştır. Sonuç: Dişeti fenotipi ve bukkal kemik miktarı, peri-implant dişeti çekilmelerinin oluşumunda önemli risk faktörleridir. İmplant tedavisi planlamasında bu faktörlerin değerlendirilmesi, estetik komplikasyonların önlenmesinde kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effects of gingival phenotype and buccal bone volume on the development of peri-implant gingival recessions. Materials and Methods: A total of 27 patients who received dental implant treatment were included in the study. Gingival phenotype of the patients was evaluated clinically, and buccal bone thickness was measured using Cone Beam Computed Tomography (CBCT). Results: The prevalence of gingival recession was significantly higher in patients with thin gingival phenotype compared to those with thick phenotype (p<0.05). The risk of gingival recession increased in implants with buccal bone thickness less than 1 mm. Conclusion: Gingival phenotype and buccal bone volume are important risk factors in the development of peri-implant gingival recessions. Evaluation of these factors in implant treatment planning is critical for preventing esthetic complications.