Tam ağız rehabilitasyonunda farklı interoklüzal mesafeler ve referans geçicilerinin dijital ölçü doğruluğu üzerine etkisi
The effect of different interocclusal distances and reference temporaries on digital impression accuracy in full-mouth rehabilitation
- Tez No: 1012915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE BEGÜM BÜYÜKERKMEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağız içi tarayıcı, dijital interoklüzal kayıt, interoklüzal mesafe, RMS, tam ağız rehabilitasyonu, Intraoral scanner, digital interocclusal record, interocclusal distance, RMS, full-mouth rehabilitation, temporary restoration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Necmettin Erbakan Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi TAM AĞIZ REHABİLİTASYONUNDA FARKLI İNTEROKLÜZAL MESAFELER VE REFERANS GEÇİCİLERİNİN DİJİTAL ÖLÇÜ DOĞRULUĞU ÜZERİNE ETKİSİ Aslı ÇİFTÇİ Konya-2026 Amaç: Bu çalışmanın amacı, tam ağız preparasyonu sonrasında farklı interoklüzal mesafeler ve referans geçici restorasyon kombinasyonlarının, farklı ağız içi tarayıcılar kullanılarak elde edilen dijital interoklüzal kayıtların doğruluğu üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu in vitro çalışmada, Frasaco alt ve üst çene modelleri yarı ayarlanabilir artikülatöre aktarılmış ve standart protetik preparasyonlar gerçekleştirilmiştir. Üç farklı interoklüzal mesafe (0 mm, 2 mm ve 4 mm) ve dört farklı referans geçici restorasyon kombinasyonu oluşturulmuştur. Dijital kapanış kayıtları iki farklı ağız içi tarayıcı (iTero ve Primescan) kullanılarak elde edilmiştir. Her kombinasyon için 12 tekrar yapılmış ve toplam 288 dijital kayıt analiz edilmiştir. Masaüstü tarayıcı ile elde edilen referans STL modelleriyle karşılaştırma yapılarak geometrik sapmalar RMS (root mean square) değerleri üzerinden değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde Robust ANOVA ve Holm düzeltmeli çoklu karşılaştırmalar kullanılmıştır (α = 0,05). Bulgular: Tarayıcı tipi ve interoklüzal mesafenin RMS değerleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğu saptanmıştır (p < 0,001). Primescan tarayıcısı, iTero'ya kıyasla daha düşük RMS değerleri göstermiştir. Primescan'da en düşük RMS değerleri 4 mm interoklüzal mesafede, iTero'da ise 2 mm mesafede elde edilmiştir. Referans geçici restorasyon bölgeleri arasında RMS değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p > 0,05). Sonuç: Tam ağız rehabilitasyonlarında dijital interoklüzal kayıt doğruluğu, esas olarak kullanılan ağız içi tarayıcı ve interoklüzal mesafeye bağlıdır. Referans geçici restorasyon bölgesi, yeterli geometrik veri sağlandığı sürece ölçü doğruluğu üzerinde ikincil bir etkiye sahiptir. Klinik uygulamalarda, tarayıcıya özgü optimal interoklüzal mesafe stratejilerinin benimsenmesi dijital ölçü doğruluğunu artıracaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Necmettin Erbakan University, Faculty of Dentistry Department of Prosthodontic Specialization Thesis in Dentistry THE EFFECT OF DIFFERENT INTEROCCLUSAL DISTANCES AND REFERENCE TEMPORARIES ON DIGITAL IMPRESSION ACCURACY IN FULL-MOUTH REHABILITATION Aslı ÇİFTÇİ Konya-2026 Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of different interocclusal distances and reference temporary restoration combinations, after full-mouth preparation, on the accuracy of digital interocclusal records obtained using different intraoral scanners. Materials and Methods: In this in vitro study, Frasaco maxillary and mandibular models were mounted on a semi-adjustable articulator, and standardized prosthetic preparations were performed. Three different interocclusal distances (0 mm, 2 mm, and 4 mm) and four different reference temporary restoration combinations were established. Digital interocclusal records were obtained using two different intraoral scanners (iTero and Primescan). Twelve repetitions were performed for each combination, yielding a total of 288 digital records. Geometric deviations were evaluated by comparing the datasets with reference STL models obtained from a desktop scanner, and deviations were quantified using root mean square (RMS) values. Robust ANOVA and Holm-adjusted multiple comparisons were applied for statistical analysis (α = 0.05). Results: Scanner type and interocclusal distance had a statistically significant effect on RMS values (p < 0.001). The Primescan scanner demonstrated lower RMS values compared with iTero. For Primescan, the lowest RMS values were observed at a 4-mm interocclusal distance, whereas for iTero, the lowest RMS values were obtained at 2 mm. No statistically significant differences in RMS values were found among the reference temporary restoration regions (p > 0.05). Conclusion: The accuracy of digital interocclusal records in full-mouth rehabilitation is primarily influenced by the intraoral scanner used and the interocclusal distance. The reference temporary restoration region has a secondary effect on measurement accuracy, provided that sufficient geometric data are available. Adopting scanner-specific optimal interocclusal distance strategies in clinical practice may enhance digital recording accuracy.