Tam dişsiz olguların implant ile rehabilitasyonunda farklı ölçü tekniklerinin hassasiyetlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the accuracy of different impression techniques in implant rehabilitation of edentulous cases
- Tez No: 761963
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜMSER EVLİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: ölçü teknikleri, dijital ölçü, implantüstü ölçü, hassasiyet, tam dişsizlik, impression techniques, digital impression, implant supported impression, accuracy, complete edentulism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Protetik tedavinin uzun dönem başarısı ağız içi ortamın laboratuvara doğru şekilde aktarılması ile ilişkilidir. Ölçü doğruluğunu artırmak için farklı ölçü materyalleri ve teknikleri geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam etmektedir. Günümüzde dijitalleşmenin artması ile birlikte ağız içi tarayıcılar implant destekli protezlerin ölçü alım işleminde klinik rutinleri arasına girmeye başlamıştır ancak tam dişsizlik durumunda etkinlikleri ile ilgili şüpheler devam etmektedir. Çalışmamızda tam dişsizlik durumunda konvansiyonel ve dijital ölçü tekniklerinin farklı parametlerde doğruluğunun karşılaştırılması amaçlanmıştır. Tam dişsizlik durumunun 6 adet implant ile rehabilitasyonunu taklit eden model üzerinden polivinil siloksan ölçü materyali kullanılarak snap-on tekniği, açık kaşık splintli teknik ve açık kaşık splintsiz teknikleri ile 10'ar adet ölçü alınmış ve alçı modelleri elde edilmiştir. Elde edilen alçı modeller laboratuvar tarayıcısı ve scan body'ler ile dijitalize edilerek STL (Standard Tessellation Language) verileri elde edilmiştir. Dijital ölçü tekniğinde ise ana model taranarak doğrudan 10 adet STL formatında verisi elde edilmiştir. Ana model yüksek hassasiyetli endüstriyel tarayıcı ile taranarak referans model elde edilmiş ve tersine mühendislik programı aracılığıyla STL görüntüleri çakıştırılarak sapma miktarları 2 ve 3 boyutlu olarak belirlenmiştir. 3 boyutlu sapmaların değerlendirmesi sonucunda açık kaşık splintli grup ve açık kaşık splintsiz grup arasında anlamlı fark bulunmazken, snap on ve dijital ölçüden daha iyi sonuç verdiği belirlenmiştir. 2 boyutlu sapmaların değerlendirilmesinde ise gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Çalışmamızın sonucunda en hassas ölçünün açık kaşık splintli teknik ile elde edildiği, implantlar arası mesafe arttıkça 2 boyutlu sapma miktarlarının arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The long-term success of prosthetic treatment is related to the correct transfer of the oral environment to the laboratory. Different impression materials and techniques have been developed and continue to be developed to increase measurement accuracy. Today, with the increase in digitalization, intraoral scanners have started to be among the clinical routines in the impression taking process of implant supported prostheses, but doubts about their effectiveness in case of complete edentulism continue. In our study, it was aimed to compare the accuracy of conventional and digital impression techniques in different parameters in case of complete edentulism. Using polyvinyl siloxane impression material, 10 impressions were taken with snap-on technique, open tray splint technique and open tray splintless techniques on the model that imitates the rehabilitation of complete edentulous condition with 6 implants, and plaster models were obtained. STL data were obtained by digitizing the obtained plaster models with a laboratory scanner and scan bodies. In the digital impression technique, the main model was scanned and 10 STL format data were obtained directly. The high- precision industrial scanner reference model of the main model was obtained and the deviation amounts were determined in 2 and 3 dimensions by superimposition the STL images via reverse engineering program. As a result of the evaluation of 3-dimensional deviations, there was no significant difference between the group with open tray splint and the group open tray with out splint, but it was determined that it gave better results than snap on and digital impression. There was no significant difference between the groups in the evaluation of 2-dimensional deviations. As a result of our study, it was determined that the most sensitive measurement was obtained with the open tray splint technique, and the amount of 2-dimensional deviations increased as the distance between the implants increased.