Web tabanlı bilişsel müdahalenin esporcularda reaksiyon zamanı, dikkat ve inhibisyon kontrolü üzerine etkisi
The effect of web-based cognitive intervention on reaction time, attention and inhibition control in esports players
  1. Tez No: 1012914
  2. Yazar: ONUR EFECAN DALKILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ BEDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Basit reaksiyon zamanı, Davranışsal inhibisyon sistemi, Espor, Seçici dikkat, Üstbilişsel öğrenme stratejileri, Simple reaction time, Behavioral inhibition system, Esports, Selective attention, Metacognitive learning strategy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen Touch React adlı web tabanlı bilişsel antrenman platformunun yüksek beceri seviyesindeki birinci şahıs nişancı (FPS) oyuncularının reaksiyon zamanı, dikkat ve inhibisyon kontrolü performansları üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada ön test–son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Ankara ilindeki üniversite espor topluluklarından, Valorant oyununda Yücelik 1 ve üzeri rank seviyesinde, en az 4 yıl FPS deneyimine sahip 30 erkek oyuncu çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılar rastgele atama ile deney (n=15) ve kontrol (n=15) gruplarına ayrılmıştır. Deney grubuna rutin oyun düzenine ek olarak 4 hafta süreyle haftada 4 gün, günde 20 dakika olmak üzere toplam 16 seans Touch React bilişsel antrenman programı uygulanmıştır. Kontrol grubu ise yalnızca rutin oyun düzenini sürdürmüştür. Her iki gruba ön test ve son test olarak Stroop Testi, Go/No-Go Testi ve Eriksen Flanker Testi uygulanmıştır. Veriler, karma desenli tekrarlı ölçümler varyans analizi (Repeated Measures ANOVA) ile analiz edilmiştir. Bulgular: Flanker reaksiyon zamanı etkisi grup × zaman etkileşimi anlamlı bulunmuştur (p=0,014). Stroop reaksiyon zamanı etkisi grup × zaman etkileşimi anlamlı bulunmuştur (p=0,047). Go/No-Go Inverse Efficiency Score (IES) değerleri grup × zaman etkileşimi anlamlı bulunmuştur (p=0,025). Kontrol grubunda anlamlı değişim gözlenmemiştir. Hata oranlarında her iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı bir değişim saptanmamıştır. Sonuç: Touch React bilişsel antrenman platformunun yüksek beceri seviyesindeki FPS oyuncularında seçici dikkat, girişim kontrolü ve yanıt inhibisyonu süreçlerinde anlamlı iyileşmeler sağladığı belirlenmiştir. Reaksiyon zamanlarındaki iyileşmelerin hata oranlarında artışa yol açmaması, hız-doğruluk dengesinin korunduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the effects of Touch React, a web-based cognitive training platform developed by the researcher, on reaction time, attention, and inhibition control performance of highly skilled first-person shooter (FPS) players. Methods: A pre-test–post-test control group quasi-experimental design was employed in the study. Thirty male players from university esports communities in Ankara, with a rank of Valorant Ascendant 1 or above and a minimum of four years of FPS experience, were included in the study. Participants were randomly assigned to experimental (n=15) and control (n=15) groups. In addition to their routine gaming schedule, the experimental group underwent a total of 16 sessions of the Touch React cognitive training program over 4 weeks, with 4 days per week and 20 minutes per day. The control group maintained their routine gaming schedule only. Both groups were administered the Stroop Test, Go/No-Go Test, and Eriksen Flanker Test as pre-test and post-test measures. Data were analyzed using repeated measures ANOVA with a mixed design. Results: Significant group × time interactions were found for Flanker reaction time effect (p=0.014), Stroop reaction time effect (p=0.047), and Go/No-Go Inverse Efficiency Score (p=0.025). No significant changes were observed in the control group. Error rates did not show statistically significant changes in either group. Conclusion: The Touch React cognitive training platform was found to produce significant improvements in selective attention, interference control, and response inhibition processes among highly skilled FPS players. The absence of increased error rates alongside reaction time improvements indicated that speed-accuracy trade-off was maintained.