The effect of income comparisons on life satisfaction: Evidence from Türkiye
Gelir karşılaştırmalarının yaşam memnuniyeti üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
  1. Tez No: 1012960
  2. Yazar: NURDAN ER TAŞCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU DÜZGÜN ÖNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Memnuniyeti = Life Satisfaction, Life Satisfaction = Life Satisfaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Bu tez; OLS, Probit ve Sıralı Probit modellerini kullanarak gelir ve yaşam memnuniyeti arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. 2018-2024 yılları arasındaki TÜİK Yaşam Memnuniyeti Anketi verilerini kullanan ampirik analizde, yaşam memnuniyetinin üç alternatif ölçüsü kullanılmıştır: orijinal 0-10 ölçeği, dönüştürülmüş 5 kategorili versiyon ve ikili değişken. Ampirik sonuçlar, gelir ve yaşam memnuniyeti arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermekte olup; literatürle uyumlu olarak, göreli gelirin mutlak gelire kıyasla daha güçlü bir ilişki sergilediğini ortaya koymaktadır. Sağlık durumunun iyi olması, daha yüksek yaşam memnuniyetiyle güçlü bir ilişki gösteren bir diğer önemli açıklayıcı değişkendir. Sonuçlar, gelir eşitsizliklerinin azaltılmasına, çalışanların algılanan göreli gelir durumlarını iyileştirmeye ve sağlık sistemlerini güçlendirmeye odaklanan politikaların, yalnızca mutlak gelir artışını önceliklendiren politikalara kıyasla genel yaşam memnuniyeti düzeylerini artırmada daha etkili olacağına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the association between income and life satisfaction by employing OLS, Probit, and Ordered Probit models. Utilizing TurkStat Life Satisfaction Survey data for the years between 2018 and 2024, the empirical analysis uses three alternative measures of life satisfaction: the original 0-10 scale, a converted 5-category version, and a binary variable. The empirical results indicate a positive relationship between income and life satisfaction, demonstrating that relative income displays a more powerful association compared to absolute income, in line with the literature. Good health status is another key explanatory variable that shows a strong association with higher life satisfaction. The results suggest that policies focusing on reducing income disparities, improving workers' perceived relative income status, and strengthening healthcare systems would be more effective in increasing general life satisfaction levels than policies that prioritize absolute income growth alone.