Kurumsal sosyal sorumluluğun kurumsal itibar üzerindeki rolü: Opet tarihe saygı projesi örneği
The role of corporate social responsibility on corporate reputation: An example of Opet“respect for history project”
- Tez No: 1012966
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER BAKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal itibar, Kurumsal sosyal sorumluluk, Corporate reputation, Corporate social responsibility
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) faaliyetlerinin kurumsal itibar üzerindeki belirleyici etkisinin, OPET Petrolcülük A.Ş.'nin Çanakkale'de yürüttüğü“Tarihe Saygı Projesi”özelinde incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında, projenin en somut etkilerinin gözlemlendiği Çanakkale il merkezinde nicel bir araştırma yürütülmüş ve veriler anket tekniğiyle toplanmıştır. Mevcut literatür KSS'yi genellikle bütüncül ele alırken; bu çalışma, bölgesel etkisi yüksek tek bir projeye odaklanarak stratejik bir sosyal yatırımın kurumsal itibarın alt boyutları üzerindeki ayrıştırılmış etkisini ölçümlemesi bakımından özgün bir nitelik taşımaktadır. Araştırma bulgularına göre; katılımcıların KSS performansına yönelik algılarının yüksek düzeyde olduğu ve bu algının kurumsal itibar üzerinde pozitif yönlü, oldukça güçlü bir etki yarattığı saptanmıştır. Regresyon analizi sonucunda, kurumsal itibar algısındaki değişimin büyük bir kısmının tek başına sosyal sorumluluk performansı tarafından açıklandığı tespit edilmiştir. İtibar alt boyutları arasında en yüksek ortalamaların Duygusal Çekicilik ve Sosyal Sorumluluk boyutlarında toplandığı görülmüştür. Elde edilen sonuçlar; projenin bölgenin sosyo-kültürel değerlerine sunduğu katkının, paydaşlar nezdinde güçlü bir duygusal bağ ve kurumsal vatandaşlık kimliği inşa ettiğini kanıtlamaktadır. Çalışma, stratejik KSS yönetiminin kurumsal itibarı besleyen en temel itici güç olduğunu somut verilerle ortaya koyarak literatüre katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the determining effect of corporate social responsibility (CSR) activities on corporate reputation, specifically focusing on the“Respect for History Project”conducted by OPET Petroleum Inc. in Çanakkale. Within the scope of the research, a quantitative study was conducted in the city center of Çanakkale, where the project's most tangible impacts are observed, and data were collected through the survey technique. While the existing literature generally addresses CSR from a holistic perspective, this study exhibits an original character by focusing on a single project with a high regional impact, thereby measuring the isolated effect of a strategic social investment on the sub-dimensions of corporate reputation. According to the research findings, the participants' perceptions of CSR performance are at a high level, and this perception exerts a positive and substantially strong effect on corporate reputation. The regression analysis reveals that a major portion of the variance in corporate reputation perception is explained solely by social responsibility performance. Among the sub-dimensions of reputation, the highest means were found to be clustered in the Emotional Appeal and Social Responsibility dimensions. The obtained results demonstrate that the project's contribution to the socio-cultural values of the region constructs a strong emotional bond and corporate citizenship identity in the eyes of stakeholders. The study contributes to the literature by empirically demonstrating that strategic CSR management is the fundamental driving force nurturing corporate reputation.