Significance of QT dispersion as a diagnosis tool for cardiac patients
Egzersiz testi sırasında ölçülen QT dağılımının kalp hastalıklarının teşhisindeki önemi
- Tez No: 101301
- Danışmanlar: PROF.DR. HAYRETTİN KÖYMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Exercise ECG, QT interval, QT dispersion, Ischemia. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET EGZERSİZ TESTİ SIRASINDA ÖLÇÜLEN QT DAĞILIMININ KALP HASTALIKLARININ TEŞHİSİNDEKİ ÖNEMİ Nabil Ben Ahmed Jemel Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Dr. Hayrettin Köymen Şubat 2000 Elektrokardiyogram(EKG), kalp tarafından bir kalp atımı sırasında oluşturulan elektriksel potansiyallerin kaydedilmiş halidir. Kalpteki anormallik ler sıradışı elektrik akımlarının akmasına neder olurlar ki, bu da kaydedilen EKG'de olağandışı morfolojiler olarak gözlenir. Bu morfolojilerin bazıları sadece kalp stres altındayken gözlenebilir. Egzersiz (Stres) EKG testi bu amaçla uygulanır. Çalışmamıza konu olan iskemik bozukluklar en önemli kardiyolojik bozuk luklardandır. Bu durum kalp dokusunun bir bölümü öldüğünde veya zarar gördüğünde ortaya çıkar. QT dağılımı (QTd) iskemik bozuklukları teşhis et mek için önerilen bir yöntemdir. QTd, en bilinen şekliyle, standart 12 EKG kanalı içinde en uzun ve en kısa QT aralıkları arasındaki fark olarak tanımlanır. Araştırmamızda egzersiz EKG testinin QTd üzerine etkisini incelenmiş ve bundan iskemik bozuklukların teşhisinde kullanılabilecek önemli bir bilgi eldeedilip edilemediğine bakılmıştır. Bu çalışma sırasında QT aralığını ölçmek için yeni bir yöntem geliştirilmiş ve eski yöntemlerle karşılaştınlmıştır. QTd her 10 saniyede bir hesaplanan averaj EKG sinyali (bir kalp atımı) üzerinde bu yöntem kullanılarak ölçülmüştür. Bu ölçümlerden zamana bağlı bir QTd eğrisi (QTd trend) çizilmiştir. QTd ve kalp hızı eğrileri kullanılarak, iskemik bozuklukların teşhisi için değişik yöntemler önerilmiştir. Bu çalışmamız göstermiştir ki, QT aralığı ölçümlerindeki iyileşmeye karşın önerilen yöntemlerden hiçbiriyle, QTd eğrilerinin kardiyolojik bozuklukların teşhisinde klinik değer taşıdığı gösterilememiştir. Anahtar Kelimeler. QT aralığı, EKG, QT dağılımı, Egzersiz EKG testi, Stres EKG testi, İskemik bozukluklar vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIGNIFICANCE OF QT DISPERSION AS A DIAGNOSIS TOOL FOR CARDIAC PATIENTS Nabil Ben Ahmed Jemel M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hayrettin Köymen February 2000 Electrocardiogram (ECG) is the recorded electrical potentials generated by the heart during a cardiac cycle. Cardiac abnormalities cause unknown current flows leading to strange waveform morphologies in the recorded ECG. Some of these abnormalities are only visible when the heart is under stress. Exercise ECG is conducted for this reason. Ischemia is one of the important cardiac abnormalities and is the focus of our study. It occurs when a part of the heart tissue dies or is injured. QT dispersion (QTd) is a proposed method for diagnosing Ischemia. The classical definition for QTd is the difference between the maximum and the minimum QT intervals within the 12 leads. In this study the effect of exercise on QT dispersion (QTd) is studied and whether QTd could give significant information for diagnosing patients with ischemic heart disease is investigated. A new method for measuring QT interval mis developed and is compared with previous methods. QTd is measured on average beats calculated for 10 seconds intervals throughout the exercise ECG test and a trend curve which we call QTd, is generated. Several decision rules for the diagnosis of cardiac patients are proposed by analyzing these QTd trend curves and the accompanying heart rate curves. It is shown that despite the improvement in QT interval measurements, none of the decision rules proved to be a clinically useful discriminate of cardiac patients, with sufficient confidence.