Development of neuro-fuzzy controlled torque split four wheel drive and traction control systems for automobiles
Otomobiller için neuro-fuzzy kontrollü fark dağılımlı dört tekerlekten tahrik ve çekiş kontrol sistemlerinin geliştirilmesi
  1. Tez No: 101300
  2. Yazar: KUTLUK BİLGE ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. Y. SAMİM ÜNLÜSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dört Tekerlekten Tahrik, Çekiş Kontrolü, Tarafsız Dönme Karakteri, Yapay Sinir Ağlan, Bulanık PID Kontrol VI, Four-Wheel Drive, Traction Control, Neutral Steering, Artificial Neural Networks, Fuzzy PID Control IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
oz otomobiller için neuro-fuzzy kontrollü tork dağılımlı dört tekerlekten tahrik VE ÇEKİŞ KONTROL SİSTEMLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ Arıkan, Kutluk Bilge Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy Eylül 2000, 177 Sayfa Araç dinamiği önemli ölçüde tekerleklerin ürettiği düzlemsel kuvvetlere bağlıdır. Tüm tekerleklerden tahrik sistemleri ve çekiş kontrol sistemleri, araç kararlılığını sağlamak ve araç performansını iyileştirmek amacıyla sürüş kuvvetlerini kontrol ederler. Bu nedenlerle, günümüzde dört tekerlekten tahrik sağlayan sistemlere sahip araçların piyasada sahip oldukları payda sürekli artış gözlenmektedir. Bu çalışmada dört tekerlekten tahrikli araç dinamiğini incelemek ve kontrol sistemi tasarımı yapmak amacıyla doğrusal olmayan bir araç modeli kullanılmıştır. Model, aracın düzlemsel hareketini, yalpa ekseni etrafındaki yalpa hareketini, tekerleklerin dönüşünü ve lastiklerin doğrusal olmayan karakteristiklerini içermektedir.Performans hedeflerine ulaşmak amacıyla Bulanık PID türü kontrol sistemleri tasarlanmıştır. Dört tekerlekten tahrik ve çekiş kontrol sistemleri düz yolda ideal performans elde etmek için bütünleştirilmiştir. Aracın maksimum ivmeye sahip olması için ideal kayma oranlarının takibi istenmiştir. Yapay sinir ağlan kullanılarak oluşturulan bir model, ideal kayma oranlarını vermektedir. Dönüş sırasında beklenentiler, çekiş performansında sağlanacak iyileştirmeye ek olarak ideal dönüş performansını da içermektedir. Aracın performansı değişik sürüş koşullarını yansıtan üç ana manevra için incelenmiştir. Aracın performans hedeflerine ulaştığı görülmüştür. Düz yolda maksimum ivmeye ulaşılmıştır. Doğrultu kararlılığı sağlanmıştır. Kontrol edilen araç sadece direksiyon açısına bağlı değerler alan sabit bir dönme yançapı üzerinde ivmetenebilmiştir. Kontrollü araç, iki tekerlekten tahrikli ve kontrol uygulanmayan dört tekerlekten tahrikli araçlardan daha üstün bir performansa ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF NEURO-FUZZY CONTROLLED TORQUE SPLIT FOUR WHEEL DRIVE AND TRACTION CONTROL SYSTEMS FOR AUTOMOBILES Arıkan, Kutluk Bilge 1. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy September 2000, 177 Pages Vehicle dynamics mainly depend on the planar forces generated by the tires. All-wheel drive systems and traction control systems control the driving forces to maintain the stability and to improve the performance. Therefore, in recent years, the market share of passenger cars and utility vehicles with four-wheel drive systems has been steadily increasing. In this study, a nonlinear mathematical model has been developed for the analysis of four-wheel drive vehicle dynamics and for the control system 111design. Planar motion, roll motion, wheel rotations of four wheels, and the nonlinear tire force characteristics are all included in the model. Fuzzy PID controllers are designed to meet the performance objectives. Four-wheel drive and traction control systems are integrated to have optimum performance for straight road driving. Longitudinal acceleration is aimed to be maximized by tracking the optimum longitudinal slip values and artificial neural networks are used to generate a model to obtain the optimum slip values. During cornering, the aim includes optimum handling performance in addition to improved traction performance. Performance of the vehicle is analyzed considering three main maneuvers representing various driving conditions. Performance analysis show that the controlled vehicle meet the performance objectives. Maximum longitudinal acceleration is reached on straight road driving. Directional stabilitiy is maintained by the applied control strategy. The controlled vehicle can accelerate in a curve having constant radius of curvature which depends only on the steering wheel input. It has superior performance compared to the two-wheel drive and uncontrolled four-wheel drive vehicles.