Ağır yük taşıtları için lastik kaplama yöntemleri ve aşınmaya etkisi
Tire retreading methods for heavy goods vehicles and effects on wear
  1. Tez No: 1013075
  2. Yazar: SELİM ODABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır taşıtlar, Esnek kaplama, Sürtünme aşınması, Heavy vehicles, Flexible coating, Abrasive wear
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Ağır yük taşıtları operasyonlarında, özellikle şantiye ve maden sahası gibi zorlu zemin koşullarında lastik giderleri ve yakıt tüketimi, toplam işletme maliyetlerinin en büyük kalemlerini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, ağır hizmet araçlarında kullanılan sıcak ve soğuk kaplama yöntemleri ile orijinal yeni lastiklerin; aşınma direnci, yaşam döngüsü maliyetleri ve yakıt tüketimine etkileri gerçek saha koşullarında deneysel olarak karşılaştırılmıştır. Deneysel çalışmalar kapsamında, eşit çalışma koşullarına sahip Mercedes Arocs 4145 (8x4) model hafriyat kamyonlarına; Petlas RC700 Plus (Referans Yeni Lastik), Herkül DY3 (Sıcak Kaplama) ve Herkül RD 7500 ile GZ desen (Soğuk Kaplama) lastikler monte edilmiştir. Araçlar, 16.09.2024 – 10.01.2025 tarihleri arasında mevsim geçişlerini kapsayan parkurda periyodik olarak takip edilmiş ve toplamda 109.000 km'yi aşan veriler analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, yaygın kanının aksine, Soğuk Kaplama (özellikle GZ deseni) yönteminin 0,59 mm/1000km'lik aşınma oranı ile orijinal yeni lastiklerden (0,70 mm/1000km) daha yüksek aşınma direnci sergilediğini ortaya koymuştur. Maliyet/performans analizinde ise Soğuk Kaplama (GZ), 0,17 TL/km maliyet ile yeni lastiklere kıyasla %63 oranında tasarruf sağlayarak en ekonomik seçenek olmuştur. Çalışmanın bir diğer önemli sonucu yakıt tüketimi üzerinedir. Soğuk Kaplama grubu, yeni lastiklere göre %2,56 oranında yakıt tasarrufu sağlarken, Sıcak Kaplama grubunun yakıt tüketimini %5,62 oranında artırdığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak; doğru desen seçimi (GZ) ile uygulanan soğuk kaplama yönteminin hem lastik ömrünü uzattığı hem yakıt tüketimini düşürdüğü hem de toplam sahiplik maliyetini (TCO) minimize ederek en verimli işletme stratejisi olduğu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In heavy goods vehicles operations, particularly under severe terrain conditions such as construction sites and mining fields, tire expenditures and fuel consumption constitute a significant portion of total operating costs. In this study, the wear resistance, life cycle costs, and fuel consumption impacts of hot and cold retreading methods versus original new tires used in heavy-duty vehicles were experimentally compared under real-world field conditions. Within the scope of the experimental study, Petlas RC700 Plus (Reference New Tire), Herkül DY3 (Hot Retread), and Herkül RD 7500 along with GZ pattern (Cold Retread) tires were mounted on Mercedes Arocs 4145 (8x4) dump trucks operating under identical working conditions. The vehicles were monitored periodically on a route encompassing seasonal transitions between 16.09.2024 – 10.01.2025, and data obtained from a total distance exceeding 109.000 km were analyzed. Contrary to common belief, the findings revealed that the Cold Retreading method (specifically the GZ pattern) exhibited higher wear resistance, with a wear rate of 0,59 mm/1000km, compared to original new tires (0,70 mm/1000km). In the cost-performance analysis, the Cold Retread (GZ) proved to be the most economical option, offering a 63% cost saving compared to new tires, with a unit cost of 0,17 TL/km. Another significant outcome of the study pertains to fuel consumption. It was determined that while the Cold Retread group provided a 2,56% fuel saving compared to new tires, the Hot Retread group increased fuel consumption by 5,62%. Consequently, it has been demonstrated that the cold retreading method, when applied with the correct tread pattern selection (GZ), represents the most efficient operational strategy by extending tire life, reducing fuel consumption, and minimizing the Total Cost of Ownership (TCO).