Barış Manço üzerine yayımlanan bilimsel makalelere ilişkin bir bibliyografya çalışması
A bibliography study on scientific articles published on Bariş Manço
  1. Tez No: 1013076
  2. Yazar: EMRE KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKTÜRK ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Bibliyografya, Music, Bibliography
  6. Anahtar Kelimeler: Makaleler bibliyografyası, Article bibliography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
Özet
Barış Manço, yalnızca müzikal üretimleriyle değil aynı zamanda toplumsal, kültürel ve eğitsel mesajlar içeren eserleriyle de dikkat çeken önemli bir sanatçıdır. Ancak sanatçı hakkında yapılan akademik çalışmaların sayısında artış gözlenmesine rağmen, bu çalışmaların sistematik biçimde sınıflandırıldığı kapsamlı bir araştırmanın bulunmaması, literatürdeki mevcut eğilimlerin bütüncül bir biçimde değerlendirilmesini zorlaştırmaktadır. Bu araştırmada, Barış Manço ile ilgili 1986–2026 yılları arasında yayımlanan toplam 31 bilimsel makale incelenmiştir. Araştırma, nitel araştırma yöntemi çerçevesinde kaynak taraması yapılarak ve doküman analizi tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veriler Google Scholar, YÖK Ulusal Tez Merkezi, Milli Kütüphane ve çeşitli akademik veri tabanlarından elde edilmiştir. Araştırma kapsamında ulaşılan makaleler, yayın yılı, konu alanı, kullanılan yöntem, araştırma deseni ve bulgular açısından değerlendirilmiştir. Makaleler giriş, yöntem, bulgular ve sonuç bölümleri çerçevesinde sistematik olarak incelenmiş olup, Barış Manço'nun hangi temalar çerçevesinde ele alındığı, çalışmalarda hangi yöntem ve araştırma desenlerinin tercih edildiği, ulaşılan temel bulguların neler olduğu ve literatürde öne çıkan eğilimlerin nasıl şekillendiği belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca Barış Manço'nun müzikal, eğitsel, kültürel ve toplumsal yönlerinin akademik çalışmalarda nasıl ele alındığı değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, Barış Manço üzerine yapılan çalışmaların ağırlıklı olarak değerler eğitimi, müzik eğitimi ve kültürel aktarım temaları etrafında yoğunlaştığı; çalışmaların büyük ölçüde nitel araştırma yöntemleriyle yürütüldüğü ve özellikle sanatçının eğitsel ve kültürel yönlerinin ön plana çıkarıldığı görülmüştür. Ayrıca çalışmaların son yıllarda belirgin bir artış gösterdiği ve farklı disiplinler tarafından ele alındığı tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, Barış Manço'nun akademik çalışmalarda yalnızca müzikal yönüyle değil; kültürel, eğitsel ve toplumsal boyutlarıyla da ele alındığı belirlenmiştir. İncelenen çalışmalar, sanatçının Türk kültürünün aktarımı ve toplumsal değerlerin yansıtılması açısından çok boyutlu bir üretim alanına hizmet ettiği gerçeğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Barış Manço is an important artist who stands out not only for his musical output but also for his works containing social, cultural, and educational messages. However, despite an increase in the number of academic studies on the artist, the lack of a comprehensive study that systematically classifies these studies makes it difficult to evaluate the existing trends in the literature in a holistic manner. This study examined a total of 31 scientific articles published between 1986 and 2026 concerning Barış Manço. The research was conducted using a qualitative research methodology, employing a literature review and document analysis technique. Data was obtained from Google Scholar, the YOK National Thesis Center, the National Library, and various academic databases. The articles accessed within the scope of the research were evaluated in terms of publication year, subject area, methodology used, research design, and findings. The articles were systematically examined within the framework of introduction, methods, findings, and conclusion sections, and an attempt was made to determine the themes around which Barış Manço was discussed, the methods and research designs preferred in the studies, the main findings obtained, and how the prominent trends in the literature were shaped. In addition, the way in which Barış Manço's musical, educational, cultural, and social aspects are addressed in academic studies was evaluated. The findings indicate that studies on Barış Manço primarily focus on themes such as values education, music education, and cultural transmission; these studies are largely conducted using qualitative research methods, and particularly highlight the artist's educational and cultural aspects. Furthermore, it has been observed that there has been a significant increase in studies in recent years, and that they are being addressed by different disciplines. The research revealed that Barış Manço is examined in academic studies not only from a musical perspective but also from his cultural, educational, and social dimensions. The studies reviewed demonstrate that the artist served a multifaceted field of production in terms of transmitting Turkish culture and reflecting social values.