Meme kanseri ilişkili lenfödemde komplet dekonjestif tedaviye eklenen BOSU topu denge egzersizlerinin statik ve dinamik denge üzerine etkisi
The effects of BOSU ball balance exercises added to complete decongestive therapy on static and dynamic balance in breast cancer-related lymphedema
  1. Tez No: 1013097
  2. Yazar: ESRA KARAKÖSELİ YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA TOPUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri ilişkili lenfödem, denge, BOSU topu, komplet dekonjestif tedavi, Breast cancer-related lymphedema, balance, BOSU ball, complete decongestive therapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın amacı, meme kanseri ilişkili lenfödemde (MKİL) komplet dekonjestif tedaviye (KDT) eklenen eklenen BOSU topu ile yapılan denge egzersizlerinin statik ve dinamik denge üzerine etkisini araştırmaktır. Pamukkale Üniversitesi Hastanesinde, Uluslararası Lenfoloji Derneği'nin 2020 tanı kriterlerine göre tek taraflı MKİL tanılı 38 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar 2 gruba randomize edildi. Her iki grup üç hafta boyunca haftada beş gün toplam 15 seans tedavi aldı. Birinci gruba manuel lenf drenaj (MLD), çok tabakalı bandajlama, cilt/tırnak bakımı, egzersiz tedavilerinden oluşan KDT programı ve BOSU topu üzerinde yapılan denge egzersizleri uygulanmıştır. İkinci gruba sadece KDT programı uygulanmıştır. Hastaların demografik ve klinik verileri kaydedilmiştir. Tedavi öncesi ve 3 haftalık tedavi sonunda; hastaların kol çevre ve volüm ölçümleri, TecnoBody Prokin 252 sistemi ile statik ve dinamik dengeleri, düşme etkinlik ölçeği (DEÖ), Tampa kinezyofobi ölçeği (TKÖ), Fullerton gelişmiş denge ölçeği (FGDÖ), zamanlı kalk ve yürü testi (ZKYT), ULL-27 yaşam kalitesi anketi, hastane anksiyete ve depresyon ölçeği (HADÖ) skorları kaydedilmiştir. Çalışmaya yaş ortalaması 56,21 ± 7,30 yıl olan 38 hasta dahil edilmiştir. Gruplar arasında sosyodemografik ve klinik özellikleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Her iki grupta üst ekstremite çevre ve volüm ölçümleri, düşme etkinlik ölçeği, Fullerton gelişmiş denge ölçeği, yaşam kalitesi anketi global ve tüm alt parametreleri, hastane anksiyete ve depresyon ölçeğinin anksiyete değerlerinde iyileşme bulundu. Ayrıca, müdahale grubunda gözler açık öne-arkaya standart sapma ve ortalama ileri-geri hız değerlerinde, gözler kapalı sağa-sola standart sapma ve kullanılan alan değerlerinde, stabilite göstergesi ve ortalama takip hatası değerlerinde, Tampa kinezyofobi ölçeği, hastane anksiyete ve depresyon ölçeğinin depresyon değerlerinde gelişmeler bulundu. Gözler açık öne-arkaya standart sapma ve ortalama ileri-geri hız değerlerinde, stabilite göstergesinde, Tampa kinezyofobi ölçeği, Fullerton gelişmiş denge ölçeği değerlerinde müdahale grubunda aktif kontrol grubuna göre daha fazla iyileşme gözlendi. Sonuç olarak çalışmamızda, KDT'ye eklenen BOSU topu denge egzersizlerinin statik ve dinamik dengeyi arttırdığı ve kinezyofobide iyileşme sağladığı görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to investigate the effects of balance exercises using a BOSU ball, added to complex decongestive therapy (CDT), on both static and dynamic balance in patients with breast cancer-related lymphedema (BCRL). A total of 38 patients diagnosed with unilateral BCRL, according to the 2020 diagnostic criteria of the International Society of Lymphology, were included in the study at Pamukkale University Hospital. Participants were randomized into two groups. Both groups received a total of 15 treatment sessions over three weeks, five days a week. The first group received the CDT program consisting of manual lymphatic drainage (MLD), multi-layered bandaging, skin/nail care, and exercise therapy, and balance exercises performed on a BOSU ball. The second group received only the CDT program. The demographic and clinical data of the patients were recorded. Before treatment and at the end of 3 weeks of treatment, the patients' arm circumference and volume measurements, static and dynamic balance measurements with the TecnoBody Prokin 252 system, Fall Efficacy Scale (FES), Tampa Scale for Kinesiophobia (TSK), Fullerton Advanced Balance (FAB) scale, Timed Up and Go test (TUG), ULL-27 quality of life questionnaire, and Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) scores were recorded. 38 patients with a mean age of 56.21 ± 7.30 years were participated. No statistically significant differences were found between the groups in terms of sociodemographic and clinical characteristics. Both groups showed improvements in upper extremity circumference and volume, FES, FAB scale, global and all subparameters of the ULL-27, and the anxiety subscale of HADS. Additionally, the intervention group showed improvements in the forward-backward standard deviation and average forward-backward speed with eyes open, the medium-lateral standard deviation and ellipse area with eyes closed, stabilite index, average track error, TKS, and depression section of the HADS. Compared to the active control group, the intervention group showed statistically significant improvement in the forward-backward standard deviation and average forward-backward speed with eyes open, the stability index, TSK, and FAB. As a result, in our study, it was observed that BOSU ball balance exercises added to CDT increased static and dynamic balance and provided improvement in kinesiophobia.