Exploring sloshing dynamics through experimental validation and machine learning-driven computational fluid dynamics
Deneysel doğrulama ve makine öğrenmesi tabanlı hesaplamalı akışkanlar dinamiği ile çalkalanma dinamiklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 1013098
  2. Yazar: HARUN TAYFUN SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZKOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akışkanlar dinamiği, Hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD), Fluid dynamics, Computational fluid dynamics (HAD)
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uçak ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uçak ve Uzay Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, kısmi dolu tanklarda meydana gelen sıvı çalkalanması (sloshing) davranışı deneysel, sayısal ve veri odaklı yaklaşımlar kullanılarak incelenmiştir. Sloshing, özellikle havacılık ve uzay uygulamalarında sistem stabilitesini etkileyen önemli bir olgudur ve kütle merkezinde (CG) zamana bağlı değişimlere yol açabilmektedir. Bu kapsamda, yük hücreleri ve basınç sensörleri ile donatılmış bir deney düzeneği geliştirilmiş ve sıvı hareketine bağlı dinamik etkiler ölçülmüştür. Elde edilen veriler kullanılarak kütle merkezi değişimi hesaplanmış ve sistem seviyesinde analiz edilmiştir. Deneysel çalışmalara paralel olarak OpenFOAM tabanlı CFD simülasyonları gerçekleştirilmiş ve iki fazlı akış davranışı modellenmiştir. Deneysel ve sayısal sonuçlar arasında zaman ve frekans alanında iyi bir uyum elde edilmiştir. Ayrıca, LSTM tabanlı makine öğrenmesi modeli kullanılarak kütle merkezi hareketi başarıyla tahmin edilmiştir. Bunun yanında, manyetik alanın sloshing davranışı üzerindeki etkisi incelenmiş ve frekansa bağlı değişimler gözlemlenmiştir. Elde edilen bulgular, sloshing davranışının sistem seviyesinde değerlendirilmesine katkı sağlamakta ve sıvı içeren mühendislik sistemleri için öngörü ve modelleme açısından önemli bir temel sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, sloshing behavior in partially filled tanks is investigated using experimental, computational, and data-driven approaches. Sloshing is a critical phenomenon in aerospace applications, as it can affect system stability and induce time-dependent variations in the center of gravity (CG). An experimental setup equipped with load cells and pressure sensors was developed to measure the dynamic response of the liquid. Based on these measurements, time-resolved CG variations were reconstructed and analyzed at the system level. In parallel, computational fluid dynamics (CFD) simulations were performed using OpenFOAM to model two-phase flow behavior. A strong agreement between experimental and numerical results was observed in both time and frequency domains. In addition, a Long Short-Term Memory (LSTM) model was employed to predict CG motion, demonstrating good predictive capability. Furthermore, the influence of static magnetic fields on sloshing dynamics was examined, revealing frequency-dependent effects. The results provide a comprehensive framework for understanding and predicting sloshing behavior and contribute to the development of reliable modeling approaches for liquid-containing engineering systems.