Maktul özelliklerine dayalı cinayet profilleri: Bursa ili örneği
Homicide profiles based on victim characteristics: the case of Bursa province
- Tez No: 1013101
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR ÇÜÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli hukuk, Kadın cinayeti, Kasten öldürme, Kriminal polis laboratuvarı, Judicial law, Femicide, Delibarate killing, Criminal police labortory
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2019–2024 yılları arasında Bursa ilinde meydana gelen 198 tekil cinayet va-kası üzerinden, maktulün demografik özelliklerinden yola çıkarak olası fail profilini tah-min etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, failin kimliğinin belirsiz olduğu durumlarda şüpheli havuzunu daraltmak üzere IBM SPSS Statistics 30.0 yazılımı kullanılarak CRT ve CHAID algoritmalarıyla sınıflandırma ağaçları oluşturulmuştur. Analiz sonuçları, fail ve maktul özellikleri arasında belirgin örüntüler olduğunu ortaya koymuştur. Bulgulara göre; maktulün 2 yaş ve altında olduğu vakalarda failin istisnasız (%100) kadın olduğu, maktul ve fail milliyetleri arasında ise güçlü bir uyum bulunduğu saptanmıştır. Ayrıca kadın mak-tullerin büyük çoğunluğunun (%77,3) partnerleri, erkek maktullerin ise ağırlıklı olarak yabancılar tarafından öldürüldüğü; fail ve maktul yaşları arasında pozitif yönlü bir paralel-lik olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, veri odaklı profilleme yaklaşımının, adli soruşturmalarda karar süreçlerini hızlandıran ve etkinliği artıran bilimsel bir araç ola-rak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to predict the probable offender profile based on victim demographics by examining 198 single-homicide cases in Bursa between 2019 and 2024. To narrow down the suspect pool in unsolved cases, classification trees were generated using CRT and CHAID algorithms via IBM SPSS Statistics 30.0 software. The analysis revealed distinct patterns between offender and victim characteristics. Fin-dings indicate that offenders were exclusively female (100%) in cases where victims were aged 2 or younger, and a strong correlation exists between victim and offender nationali-ties. Additionally, female victims were predominantly killed by intimate partners (77.3%), while male victims were mostly killed by strangers. A positive parallel was also observed between the ages of the victim and the offender. In conclusion, this study demonstrates that data driven profiling approach can serve as a scientific tool to expedite decision-making processes and enhance effectiveness in criminal investigations.