Subakromiyal sıkışma sendromunun tedavisinde kısa dalga diaterminin etkinliği
Effectiveness of short wave diathermy treatment in patients with subacromial impingement syndrome
- Tez No: 1013121
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR AKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Subakromiyal sıkışma sendromu, kısa dalga diatermi, gece ağrısı, Subacromial impingement, short wave diathermy, night pain
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Dr. Meryem Yılmaz Kaysın, SUBAKROMİYAL SIKIŞMA SENDROMUNUN TEDAVİSİNDE KISA DALGA DİATERMİNİN ETKİNLİĞİ, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği, Uzmanlık Tezi, 2015 Amaç: Subakromiyal sıkışma sendromu (SSS)'nun tedavisinde kısa dalga diatermi (KDD)'nin etkinliğinin araştırılması. Gereç-Yöntem: Randomize, plasebo kontrollü çift kör bu çalışmaya, klinik değerlendirme ve subakromiyal enjeksiyon testi ile SSS tanısı alan 35-65 yaş arasındaki 57 olgu dahil edildi. Olgular tedavi ve kontrol grubu olarak iki gruba randomize edildi. Her iki gruptaki olgular gece ağrısı varlığının tedavi üzerine olan etkisini araştırmak amacıyla gece ağrısı olanlar ve gece ağrısı olmayanlar olarak gruplandı. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalara egzersiz, soğuk uygulama ve steroid olmayan antienflamatuvar ilaç (SOAİİ) tedavisi verildi. Tedavi grubuna günde 20 dk süre ile haftada 5 gün olmak üzere toplam 2 hafta 10 seans 27.12 MHz sürekli KDD tedavisi uygulandı. Kontrol grubuna aynı protokol ile plasebo KDD uygulandı. Hastalar tedavi öncesinde, tedavi sonrasında, tedavi sonrası 1. ve 2. aylarda değerlendirildi. Değerlendirmelerde omuz eklem hareket açıklığı (EHA), vizüel analog skala (VAS), Constant skoru ve omuz özürlülük sorgulaması (OÖS)kullanıldı. Bulgular: Tedavi grubunda VAS, Constant skoru ve OÖSde kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede iyileşme izlendi. Her iki gruptaki hastaların aktif ve pasif EHA'larında anlamlı derecede artış izlenmekle birlikte, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Gece ağrısı varlığına göre yapılan gruplar arası karşılaştırmada KDD tedavisi alan ve gece ağrısı olmayan olgularda VAS, Constant ve omuz özürlülük skorlarında kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede iyileşme gözlendi. KDD tedavisi alan ve gece ağrısı olan olgularda ise değerlendirilen parametrelerde kontrol grubuna kıyasla anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: KDD tedavisi SSS tedavisinde gece ağrısı olmayan olgularda etkili bir tedavidir. SSS'li olgularda tedavi planlanırken gece ağrısı varlığı sorgulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Dr. Meryem Yilmaz Kaysin, EFFECTİVENESS OF SHORT WAVE DİATHERMY TREATMENT İN PATİENTS WİTH SUBACROMİAL İMPİNGEMENT SYNDROME, Physical Medicine and Rehabilitation Department, Residency Thesis, 2015 Objective: Investigation of effectiveness of short wave diathermy (SWD) treatment in patients with subacromial impingement syndrome (SIS). Materials and Methods: In this placebo controlled double blinded study, 57 patients with shoulder pain, who had been diagnosed SIS according to clinical evaluation and subacromial injection test, aged between 35-65 were randomly assigned to the treatment or placebo groups. All cases in two groups were also separated as with night pain or without night pain, in order to investigate the effect of night pain on treatment. Exercise, cryotherapy, and a non-steroidal antiinflammatory drug were applied to the all groups. Daily 20 min per session, 5 days per week, for 2 weeks 10 session 27.12 MHz continuous SWD were applied to the treatment group while placebo SWD therapy were applied to the control group with the same protocol. Patients were evaluated before, at the end of, 1 month after and 2 months after treatment. Shoulder range of motion (ROM), visual analog scale (VAS), Constant scores, shoulder disability index (SDI) were used for evaluation. Results: SWD treatment groups showed more meaningful improvement for parameters of VAS, Constant scores, SDI, than control groups. While both groups showed some improvements for parameters of active and passive shoulder ROM, there were no statistical differences. According to evaluation of treatment groups with respect to night pain, patients without night pain who were given SWD treatment showed more meaningful improvement than control groups for parameters which are VAS, Constant scores and SDI. Patients with night pain who were given SWD treatment did not show meaningful improvement than control groups for that parameters. Conclusion: SWD treatment is effective for cases with SIS without night pain. Complaint of night pain should be evaluated before planning treatment for SIS.