Yükseköğretim Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi derslerine yönelik kaygı ölçeği geliştirme geçerlik ve güvenirlik çalışması: Van ili örneği
Validity and reliability study of developing an anxiety scale for higher education Atatürk Principles and Revolution History courses: Van province example
  1. Tez No: 1013161
  2. Yazar: MEHMET KARACA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Education and Training, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Atatürk ilkeleri, Kaygı, Tarih eğitimi, İnkılap tarihi, Atatürk principles, Anxiety, History education, Revolution history
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez araştırmasının amacı yükseköğretim düzeyinde yer alan AİİT derslerine yönelik bir kaygı durumunun olup olmadığını saptamak şeklinde ifade edilebilir. Araştırma dahilinde bu amaca ulaşabilmek için Yükseköğretim Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Derslerine Yönelik Kaygı Ölçeği geliştirilmiştir. Araştırmada tespit edilen kaygının nedenleri, seviyesi ve azaltılmasına yönelik nelerin yapılabileceği de yanıt aranan problem durumları arasında yer almaktadır. Kaygının cinsiyet, yaş, sınıf ve bölüm gibi değişkenler bazında anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği de yine araştırmanın ele aldığı problemlerdir. Araştırmanın örneklem grubunda ölçeğin geliştirilmesi noktasında çalışma grubunda yer alan 356 üniversite öğrencisi bulunmaktadır. Örneklem grubu içerisinde 262 kadın, 94 erkek öğrenci yer almaktadır. Araştırma kapsamında veri aracı olarak geliştirilen Yükseköğretim AİİT derslerine Yönelik Kaygı Ölçeği ve Bilgi Formu kullanılmıştır. Veriler gerekli izinlerin alınmasının ardından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi kapsamında çevrimiçi olarak toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS (21) bilgisayar programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada geliştirilen ölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olmasına yönelik faktör analizi ve Cronbach's Alpha tekniklerinden, değişkenler bazında anlamlı bir farklılık olup olmadığının tespiti için de bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) tekniklerinden yararlanılmıştır. Gerçekleştirilen analizlerin neticesinde araştırma kapsamında geliştirilen Yükseköğretim AİİT derslerine Yönelik Kaygı Ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğunu söylemek mümkündür. Araştırmanın neticesinde kaygının cinsiyet değişkeni bazında anlamlı bir farklılık gösterdiği ve kadın öğrencilerin erkek öğrencilere kıyasla daha fazla kaygılı olduğu anlaşılmıştır. Kaygının yaş, sınıf ve bölüm değişkenleri bazında anlamlı bir farklılık göstermediği araştırma dahlinde tespit edilen sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis research can be expressed as determining whether there is an anxiety situation towards Atatürk's Principles and Revolution History courses at higher education level. In order to achieve this aim within the scope of the research, the Anxiety Scale towards Atatürk's Principles and Revolution History Courses in Higher Education was developed. The reasons for the anxiety detected in the research, its level and what can be done to reduce it are among the problem situations that are sought to be answered. Whether anxiety shows a significant difference based on variables such as gender, age, class and department are also the problems addressed by the research. There are 356 university students in the study group in the sample group of the research at the point of developing the scale. There are 262 female and 94 male students in the sample group. The Anxiety Scale and Information Form towards Atatürk's Principles and Revolution History Courses in Higher Education developed within the scope of the research were used as data tools. The data were collected online within the scope of Van Yüzüncü Yıl University Faculty of Education after obtaining the necessary permissions. The obtained data were analyzed using the SPSS (21) computer program. Factor analysis and Cronbach's Alpha techniques were used to determine whether the scale developed in the study was a valid and reliable measurement tool, and independent groups t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) techniques were used to determine whether there was a significant difference based on variables. As a result of the analyses performed, it is possible to say that the Higher Education Atatürk Principles and Revolution History Courses Anxiety Scale developed within the scope of the study is a valid and reliable measurement tool. As a result of the study, it was understood that anxiety showed a significant difference based on the gender variable and that female students were more anxious than male students. Among the results determined within the scope of the study, anxiety did not show a significant difference based on the age, class and department variables.