Eiretinal membran ve makula deliği cerrahisi sonrası görme keskinliği, renkli görme ve stereopsis fonksionlarının zamana bağlı değişimi
Time-dependent changes in visual acuity, color vision, and stereopsis following epiretinal membrane and macular hole surgery
  1. Tez No: 1013173
  2. Yazar: ALIK SALAMATOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSA YUVACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Epiretinal membran, makula deliği, görme keskinliği, renkli görme, stereopsis, vitrektomi, Epiretinal membrane, macular hole, visual acuity, color vision, stereopsis, vitrectomy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, epiretinal membran (ERM) ve makula deliği (MH) cerrahisi sonrası görme keskinliği, renkli görme ve stereopsis fonksiyonlarının zamana bağlı değişimini değerlendirmek ve bu fonksiyonel iyileşmeleri etkileyen faktörleri analiz etmektir. YÖNTEM: Çalışmaya Ağustos 2021 ile Ocak 2025 tarihler arasında VRC polikliniğinde takipli ERM (n=16) ve MH (n=17) tanısı ile pars plana vitrektomi (PPV) uygulanan toplam 33 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 68,36 ± 7,61 yıl idi. Tüm olgularda preoperatif ve postoperatif 1., 3. ve 6. aylarda logMAR görme keskinliği, Ishihara testi ile renkli görme ve Titmus testi ile stereopsis değerlendirildi. Verilerin dağılımı Shapiro–Wilk testi ile incelendi. Zamana bağlı değişimler Friedman testi ve Bonferroni düzeltmeli Wilcoxon analizleri ile değerlendirildi. ERM ve MH grupları arasındaki farklar Mann–Whitney U testi ile analiz edildi. Fonksiyonel iyileşmeyi etkileyen faktörler çoklu doğrusal regresyon analizi ile araştırıldı. BULGULAR: Görme keskinliği preoperatif döneme kıyasla postoperatif tüm zaman noktalarında anlamlı düzeyde iyileşti (p<0,001). En belirgin kazanım ilk ayda gözlendi ve sonraki takiplerde stabil seyretti. Renkli görmede anlamlı iyileşme üçüncü aydan itibaren ortaya çıktı (p<0,01). Stereopsis değerlerinde ise istatistiksel olarak anlamlı düzelme yalnızca altıncı ayda saptandı (p=0,004). ERM ve MH grupları arasında 6. ay fonksiyonel değişimler açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Regresyon analizlerinde preoperatif fonksiyonel düzeyin postoperatif iyileşmenin en güçlü belirleyicisi olduğu saptandı (p<0,001). SONUÇ: ERM ve MH cerrahisi sonrası görme keskinliği erken dönemde belirgin iyileşme gösterirken, renkli görme ve stereopsis fonksiyonlarının toparlanması daha geç dönemde gerçekleşmektedir. Başlangıçtaki fonksiyonel düzey, cerrahi sonrası kazanımın temel belirleyicisidir. Bu bulgular, hasta beklentilerinin yönetilmesi ve fonksiyonel sonuçların yorumlanması açısından klinik önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
AIM: This study aimed to evaluate the time-dependent changes in visual acuity, color vision, and stereopsis following epiretinal membrane (ERM) and macular hole (MH) surgery, and to analyze the factors influencing these functional outcomes. MATERIALS AND METHODS: A total of 33 patients who underwent pars plana vitrectomy for ERM (n = 16) or MH (n = 17) between August 2021 and January 2025 at the VRS outpatient clinic were included in this study. The mean age of the patients was 68,36 ± 7,61 years. Best-corrected visual acuity (logMAR), color vision assessed by the Ishihara test, and stereopsis measured using the Titmus test were evaluated preoperatively and at 1, 3, and 6 months postoperatively. Data distribution was assessed using the Shapiro–Wilk test. Time-dependent changes were analyzed using the Friedman test and Bonferroni-corrected Wilcoxon signed-rank tests. Differences between ERM and MH groups were analyzed using the Mann–Whitney U test. Multiple linear regression analysis was performed to determine the factors associated with functional improvement. RESULTS: Visual acuity significantly improved at all postoperative time points compared to the preoperative period (p < 0,001). The most prominent improvement was observed at the first postoperative month, with stabilization thereafter. Significant improvement in color vision was observed starting from the third postoperative month (p < 0,01). A statistically significant improvement in stereopsis was detected only at the sixth postoperative month (p = 0,004). No significant differences were found between ERM and MH groups regarding functional changes at 6 months (p > 0,05). Regression analyses demonstrated that preoperative functional status was the strongest predictor of postoperative improvement (p < 0,001). CONCLUSION: Following ERM and MH surgery, visual acuity shows marked early improvement, whereas recovery of color vision and stereopsis occurs later. Baseline functional status is the primary determinant of postoperative visual gain. These findings are clinically important for managing patient expectations and interpreting functional outcomes after macular surgery.