Eğitim fakültesi öğrencilerinin yükseköğretime güven ve psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between faculty of education students' trust in higher education and their psychological well-being
  1. Tez No: 1013174
  2. Yazar: NİLGÜN AKTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MELİH GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İyilik hali, Well-being
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Teftişi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı yükseköğretim öğrencilerinin yükseköğretime güven düzeyleri ile psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırma korelasyonel yordayıcı desene uygun olarak planlanmıştır. Araştırmada tabakalı örneklem kullanılmış ve eğitim fakültesinde öğrenim gören dört ayrı bölümde öğrenci olan 360 yükseköğretim öğrencisinden veri toplanmıştır. Öğrencilerin yükseköğretime güven algısını belirlemek için 14 maddelik likert ölçek kullanılmıştır. İyi oluş düzeyinin belirlenmesi için sekiz maddeden oluşan yedili bir likert ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre yükseköğretim öğrencilerinin güven düzeyleri ile iyi oluş düzeyleri arasından düşük ama anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin yükseköğretime güven düzeyleri ve iyi oluş düzeyleri cinsiyet, sınıf ve bölüme göre anlamlı farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the relationship between higher education students' confidence in higher education and their psychological well-being. The research was designed in accordance with a correlational predictive model. Stratified sampling was used in the study, and data were collected from 360 higher education students enrolled in four different departments of the Faculty of Education. A 14-item Likert scale was employed to measure students' perception of confidence in higher education. To assess the level of well-being, an 8-item, 7-point Likert scale was applied. According to the results, there was a low but significant relationship between students' confidence in higher education and their well-being. The students' levels of confidence and well-being did not show any significant differences based on gender, class level, or department.