Akut pankreatit hastalarında eritrosit dağılım genişliği (RDW), eritrosit dağılım genişliğinin serum kalsiyumuna oranı (RDW/Ca) ve prokalsitoninin pankreatit şiddetini ve kötü sonlanımı öngörmedeki rolü
The role of erythrocyte distribution width (RDW), erythrocyte distribution width to serum calcium ratio (RDW/Ca) and procalcitonin in predicting pancreatitis severity and poor outcome in patients with acute pancreatitis
- Tez No: 1013214
- Danışmanlar: PROF. DR. AŞKIN ERDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Gastroenteroloji, Internal diseases, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, RDW, RDW/Ca oranı, Prokalsitonin, Ranson, BISAP, Prognostik biyobelirteçler, Acute pancreatitis, RDW, RDW/Ca ratio, Procalcitonin, Ranson, BISAP, Prognostic biomarkers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada; akut pankreatit tanısı alan hastalarda eritrosit dağılım genişliği (RDW), RDW/kalsiyum (RDW/Ca) oranı ve prokalsitonin (PCT) düzeylerinin hastalık şiddeti ve prognozu öngörmedeki etkinlikleri literatürden farklı olarak birlikte analiz edilmiş olup, sonuçların Ranson ve BISAP skorları ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2020 ile Ağustos 2025 tarihleri arasında akut pankreatit tanısı ile yatırılan 200 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri, ek hastalıkları, laboratuvar parametreleri ve radyolojik verileri kaydedildi; Ranson ve BISAP skorları hesaplandı. Hastalık şiddeti Revize Edilmiş Atlanta Sınıflandırması'na göre belirlendi. Hastalar“hafif pankreatit”ile“orta ve şiddetli pankreatit”olarak iki grupta sınıflandırıldı. Biyobelirteçlerin hastalık şiddeti ve kötü sonlanım (mortalite, yoğun bakım ihtiyacı ve uzamış hastane yatışı) ile ilişkisi ROC analizi ve çok değişkenli lojistik regresyon analizleri ile değerlendirildi. Bulgular: Orta ve şiddetli pankreatit hastalarında RDW, RDW/Ca ve PCT düzeyleri anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Hastalık şiddetini öngörmeye yönelik ROC analizlerinde RDW/Ca oranı (AUC=0,833) en güçlü parametre olurken, RDW (AUC=0,785) ve PCT (AUC=0,814) de başarılı bir performans sergiledi. Kötü sonlanımı öngörmede ise Ranson (AUC=0,764) ve BISAP (AUC=0,719) skorları ön plana çıkarken, RDW (AUC=0,706), RDW/Ca (AUC=0,706) ve PCT (AUC=0,713) de istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde RDW/Ca oranı hem hastalık şiddetini (cut-off ≥1,45; OR=8,72) hem de kötü sonlanımı (cut-off ≥1,50; OR=2,38) bağımsız olarak öngördü. Sonuç ve Öneriler: Çalışmamız; RDW/Ca oranı başta olmak üzere RDW ve PCT düzeylerinin, akut pankreatit hastalarında şiddeti ve prognozu öngörmede Ranson ve BISAP gibi klasik skorlama sistemlerine ek olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Özellikle RDW/Ca oranının belirlenen cut-off değerlerinde hem hastalık şiddetini hem de kötü sonlanımı öngörmesi; başvuru anında basit, hızlı ve hasta başı değerlendirilebilir bir biyobelirteç olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: This study aimed to investigate the efficacy of red cell distribution width (RDW), RDW-to-calcium ratio (RDW/Ca), and procalcitonin (PCT) levels in predicting disease severity and prognosis in patients diagnosed with acute pancreatitis, utilizing a comprehensive approach distinct from the literature, and to compare the results with Ranson and BISAP scores. Methods: Two hundred patients hospitalized with a diagnosis of acute pancreatitis between January 2020 and August 2025 were retrospectively analyzed. Patients' demographic characteristics, comorbidities, laboratory parameters, and radiological data were recorded; Ranson and BISAP scores were calculated. Disease severity was determined according to the“Revised Atlanta Classification”. Patients were classified into two groups:“mild pancreatitis”and“moderate and severe pancreatitis”. The relationship between biomarkers and disease severity and adverse outcomes (mortality, intensive care unit requirement, and prolonged hospital stay) was evaluated using ROC analysis and multivariate logistic regression analyses. Results: RDW, RDW/Ca, and PCT levels were found to be significantly higher in patients with moderately severe and severe pancreatitis (p<0,001). In ROC analyses for predicting disease severity, the RDW/Ca ratio (AUC=0,833) was the strongest parameter, while RDW (AUC=0,785) and PCT (AUC=0,814) also demonstrated successful performance. Regarding the prediction of adverse outcomes, Ranson (AUC=0,764) and BISAP (AUC=0,719) scores were prominent; however, RDW (AUC=0,706), RDW/Ca (AUC=0,706), and PCT (AUC=0,713) levels were also found to be statistically significant. In the multivariate logistic regression analysis, the RDW/Ca ratio independently predicted both disease severity (cut-off ≥1,45; OR=8,72) and adverse outcomes (cut-off ≥1,50; OR=2,38). Conclusion and Recommendations: Our study demonstrates that RDW and PCT levels, particularly the RDW/Ca ratio, can be used in addition to classical scoring systems such as Ranson and BISAP in predicting severity and prognosis in patients with acute pancreatitis. The ability of the RDW/Ca ratio to predict both disease severity and poor outcome at determined cut-off values suggests that it may serve as a simple, rapid, and bedsideevaluable biomarker at the time of admission.