Üriner Pentraksin-3 alt ve üst idrar yolu enfeksiyonlarının ayırıcı tanısında biyobelirteç olarak kullanılabilir mi?
Can Pentraxin-3 be used as a biomarker in the differential diagnosis of lower and upper urinary tract infections?
  1. Tez No: 1013215
  2. Yazar: SEDA DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY BECERİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İdrar yolu enfeksiyonu, idrar Pentraksin-3, akut piyelonefrit, sistit, vezikoüreteral reflü, renal skar, biyobelirteç, Üriner sistem enfeksiyonları, İdrar tahlili, Urinary tract infection, urinary Pentraxin-3, acute pyelonephritis, cystitis, vesicoureteral reflux, renal scar, biomarker, Urinary tract infections, Urinalysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
İYE çocukluk çağında sık karşılaşılan enfeksiyonlardan olup, erken ve doğru tanı ile tedavi edilmediğinde kalıcı böbrek hasarına neden olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, İYE'li çocuklarda idrar PTX-3 düzeylerinin tanısal ve ayırıcı tanıdaki rolünü değerlendirmek; özellikle akut piyelonefrit (APN) ve sistit ayrımındaki kullanabilirliğini ve PTX-3 düzeylerinin vezikoüreteral reflü (VUR) ile renal skar varlığıyla olan ilişkisini incelemektir Bu çalışmaya APN, sistit ve asemptomatik bakteriüri tanısı almış çocuklarla birlikte sağlıklı kontrol grubu olmak üzere toplam 178 çocuk dahil edilmiştir. İdrar PTX-3 düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüş; VCUG ile VUR varlığı, DMSA sintigrafisi ile renal parankimal skar değerlendirilmiştir. ROC analizleri ile PTX-3'ün tanısal performansı incelenmiş ve optimal kesim noktası belirlenmiştir. Bulgulara göre, idrar PTX-3 düzeyleri sağlıklı kontrol grubuna (medyan: 2,11 (1,83–2,57) pg/mL), kıyasla İYE grubunda anlamlı şekilde yüksek bulunmuş (medyan: 4,74 (3–9,14) pg/mL), APN grubunda belirgin yükseklik gözlenmiştir (medyan: 9,14 (5,27 – 14,75) pg/mL), (p<0.001). İdrar PTX-3'ün APN ile sağlıklı grup ayrımındaki eğri altında kalan değeri 0.93 olarak belirlenmiş olup, bu kesim noktasında %90 duyarlılık ve %88,3 özgüllük saptanmıştır. Ayrıca idrar PTX-3 düzeyi ile VUR varlığı ve DMSA ile tespit edilen renal skar arasında pozitif korelasyon tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, idrarda PTX-3 düzeylerinin çocuklarda İYE tanısında ve APN/sistit ayrımında potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini gösterdi. Aynı zamanda İYE'li hastalarda renal skar ve VUR varlığında, olmayanlara göre daha yüksek saptanan idrar PTX-3 düzeyleri bu potansiyel biyobelirtecin İYE'nin olası komplikasyonlarını öngörme açısından da potansiyeli olabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Urinary tract infections (UTIs) are common infections in childhood and can cause permanent kidney damage if not treated with early and accurate diagnosis. The aim of this study was to evaluate the role of urinary PTX-3 levels in the diagnostic and differential diagnosis of children with UTIs, especially its usefulness in differentiating acute pyelonephritis (APN) and cystitis, and to examine the relationship between PTX-3 levels and the presence of vesicoureteral reflux (VUR) and renal scar. A total of 178 children with APN, cystitis and asymptomatic bacteriuria and a healthy control group were included in this study. Urinary PTX-3 levels were measured by ELISA, presence of VUR was evaluated by VCUG and renal parenchymal scar was evaluated by DMSA scintigraphy. The diagnostic performance of PTX-3 was analyzed by ROC analysis and the optimal cut-off point was determined. According to the results, urinary PTX-3 levels were significantly higher in the UTI group (median: 4.74 (3-9.14) pg/mL) compared to the healthy control group (median: 2.11 (1.83-2.57) pg/mL) and markedly elevated in the APN group (median: 9.14 (5.27 - 14.75) pg/mL), (p<0.001). The area under the ROC curve (AUC) for distinguishing APN from the healthy group was found to be 0.93, with 90% sensitivity and 88.3% specificity at the determined cut-off value. In addition, a positive correlation was observed between urinary PTX-3 level and the presence of VUR and renal scarring identified via DMSA. These results showed that urinary PTX-3 levels may be used as a potential biomarker in the diagnosis of UTI and differentiation of APN/cystitis in children. Furthermore, urinary PTX-3 levels were higher in the presence of renal scar and VUR in patients with UTI compared to those without, indicating that this potential biomarker may also have potential for predicting possible complications of UTI.