İmmün checkpoint inhibitörlerinin kullanımına bağlı gelişen romatolojik yan etkilerin sıklık ve risk faktölerinin retrospektif incelenmesi
A retrospective analysis of the frequency and risk factors of rheumatologic adverse events associated with immune checkpoint inhibitor therapy
- Tez No: 1013221
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN EDİZ DALKILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, İç Hastalıkları, Rheumatology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: İmmün checkpoint inhibitörleri, İpilimumab, Nivolumab, Otoantikorlar, Romatolojik irAE, İmmün kontrol nokta inhibitörleri, Immune checkpoint inhibitors, Ipilimumab, Nivolumab, Autoantibodies, Rheumatologic irAE
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı immün checkpoint inhibitörleri (İCİ) ile tedavi edilen hastalarda gelişen romatolojik immün ilişkili advers etkilerin (irAE) sıklığını ve bu etkilerle ilişkili olası risk faktörlerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 2020–2024 yılları arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Onkoloji Bilim Dalı'nda nivolumab ve/veya ipilimumab tedavisi alan 363 hasta değerlendirilmiştir. Hastaların demografik ve klinik özellikleri, otoantikor düzeyleri, laboratuvar parametreleri ve uygulanan tedavi rejimleri analiz edilmiştir. Bulgular: Romatolojik irAE sıklığı %13,2 olarak saptanmış ve en sık karşılaşılan yan etki artralji olmuştur. Romatolojik komorbiditesi bulunan hastalarda irAE gelişme riski anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. ANA profili, ds-DNA ve SS-A otoantikorlarının pozitifliği ile romatolojik irAE gelişimi arasında anlamlı ilişki gözlenmiştir. Ayrıca tedavi süresinin uzaması, yan etki gelişme riskini artıran bir faktör olarak belirlenmiştir. Çalışma sonunda sağkalım olarak belirlenen hastalarda yan etki oranı daha yüksektir. Buna karşın, cinsiyet, yaş ve kullanılan İCİ ajan tipi gibi değişkenler ile irAE gelişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamış olup, çalışmamızda bu parametreler risk faktörü olarak değerlendirilememiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sonucu olarak otoantikorların yalnızca tanısal değil, aynı zamanda prediktif biyobelirteç olarak da kullanılabileceği düşünülmektedir. Bu doğrultuda, İCİ tedavisi öncesi romatolojik değerlendirme ve otoantikor taraması, klinik uygulamalarda yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the frequency of rheumatologic immune-related adverse events and potential associated risk factors in patients receiving treatment with immune checkpoint inhibitors (ICIs). Materials and Methods: In this retrospective study, 363 patients who received nivolumab and/or ipilimumab treatment between 2020 and 2024 at the Department of Oncology, Bursa Uludağ University, were evaluated. Demographic and clinical characteristics, autoantibody levels, laboratory parameters, and treatment regimens of the patients were analyzed. Results: The frequency of rheumatologic irAEs was 13.2%, with arthralgia being the most common manifestation. irAEs were significantly associated with pre-existing rheumatologic comorbidities, ANA profile, anti-dsDNA, SS-A positivity and longer treatment duration. Patients who were alive at the end of follow-up more frequently had irAEs. In contrast, no statistically significant association was found between the development of irAEs and variables such as sex, age, or the specific ICI agent used. Conclusion: The findings of this study suggest that autoantibodies may serve not only as diagnostic tools but also as predictive biomarkers in patients receiving ICI therapy. Accordingly, pre-treatment rheumatologic evaluation and autoantibody screening may provide valuable guidance in clinical practice.