Beç tavuklarında ve hindilerde hemıspherıum cerebrı'nin morfometrik ölçümlerinin hesaplanması ve hacim değerlerinin stereolojik olarak incelenmesi
Calculation of morphometric measurements and stereological examination of volume values of hemispherium cerebri in guinea chickens and turkeys
- Tez No: 1013226
- Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE ÇAKMAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Beç Tavuğu, Hemispherium Cerebri, Hindi, Morfometri, Stereoloji, Guinea Fowl, Cerebral Hemisphere, Turkey, Morphometry, Stereology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Anatomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anatomi (veteriner) Bilim Dalı
Özet
Çelikezen B, Beç Tavuklarında ve Hindilerde Hemispherium Cerebri'nin Morfometrik Ölçümlerinin Hesaplanması ve Hacim Değerlerinin Stereolojik Olarak İncelenmesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Anatomi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Van, 2025. Bu çalışmada, ortalama ağırlığı 2700 g olan 10 adet sağlıklı dişi erişkin hindi (Meleagris gallopavo) ve 1700 g olan 10 adet sağlıklı dişi erişkin beç tavuğu (Numida meleagris) kullanılmıştır. Perfüzyon sonrası hayvanlar formaldehitte tespit edilmiş, cranial diseksiyonla beyinler çıkarılmıştır. Hemispherium cerebri dikkatle ayrılmış ve her hemispherium üç parçaya bölünerek rutin doku takibi uygulanmıştır. Elde edilen bloklardan sistematik ve rastgele örnekleme ile her 30 adımda bir (1/30 oranında), üç parçaya ayrılan her bir hemispherium'dan 5 µm kalınlığında 12 kesit alınmış; kesitler jelatinli su banyosunda düzeltilerek kodlanmış lamlara aktarılmış ve hematoksilen-eozin (H&E) yöntemi ile boyanmıştır. Boyanan kesitler Olympus CX31 mikroskobunda x4 objektif ile incelenmiş, hacim analizleri Shtereom I paket programı kullanılarak Cavalieri prensibine göre yapılmıştır. Cortex ve medulla bölgelerinin ayrıca hemispherium'un tüm hacimleri belirlenmiştir. Ölçümlerin güvenilirliğini değerlendirmek amacıyla hata katsayısı (HK) hesaplanmıştır. Verilerin normal dağılım gösterdiği Kolmogorov-Smirnov testi ile doğrulanmış; grup karşılaştırmalarında bağımsız örneklem t testi, değişkenler arası ilişkilerin incelenmesinde Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Sonuçlar ortalama ± standart hata olarak sunulmuş, p<0.01 anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir. Beç tavuğunda hemispherium cerebri'ler genel olarak simetrik bulunmuş, ancak medulla bölgesinde hemispherium cerebri sinistrum lehine nokta sayısı (NOISE) farklılıkları saptanmış ve olası bir lateralizasyona işaret etmiştir. Hemispherium cerebri sinistrum'da tüm doku hacim ile cortex ve medulla hacimleri arasında çok güçlü pozitif korelasyonlar görülürken, hemispherium cerebri dextrum'da ilişkiler daha zayıf ancak anlamlıdır. Morfometrik parametreler hemispherium cerebri sinistrum'da hacimle daha ilişkili, dextrum'da ise daha dengeli bir örüntü göstermektedir. Hindide ise hemispherium cerebri sinistrum ve dextrum arasında tüm doku, cortex ve medulla hacimleri ile oranlar açısından anlamlı fark bulunamamış; NOISE değerleri de benzer tespit edilmiştir. Her iki hemispherium cerebri'de de hacimler arasında güçlü pozitif korelasyonlar saptanmış ve yapısal simetrinin korunduğu gözlenmiştir. Genel olarak, beç tavuğunda hemispherium cerebri bazı bölgelerde hemispherium cerebri sinistrum lehine yapısal farklılık ve lateralizasyon gösterebilirken, hindide her iki hemispherium hacimsel ve morfometrik açıdan dengeli ve simetriktir.
Özet (Çeviri)
Çelikezen B, Calculation of Morphometric Measurements and Stereological Examination of Volume Values of Hemispherium Cerebrii in Guinea Chickens and Turkeys, Van Yuzuncu Yil University, Institute of Health Sciences, Department of Anatomy, PhD Thesis, Van, 2025. In this study, 10 healthy adult female turkeys (Meleagris gallopavo) with an average body weight of 2700 g and 10 healthy adult female guinea fowls (Numida meleagris) with an average body weight of 1700 g were used. Following perfusion, the animals were fixed in formaldehyde, and the brains were removed via cranial dissection. The hemispheria cerebri were carefully isolated, and each hemisphere was divided into three parts for routine tissue processing. Using systematic and random sampling, every 30th block (1/30 proportion) was selected, and from each of the three subdivided parts of each hemisphere, 12 sections of 5 µm thickness were obtained. The sections were flattened in a gelatin-coated water bath, mounted onto coded slides, and stained using the hematoxylin-eosin (H&E) method. The stained sections were examined under an Olympus CX31 light microscope with a ×4 objective. Volume analyses were performed using the Shtereom I software based on the Cavalieri principle. The volumes of the cortex and medulla, as well as the total hemispheric volumes, were determined. To assess the reliability of the measurements, the coefficient of error (CE) was calculated. Normality of the data was confirmed using the Kolmogorov–Smirnov test. Group comparisons were conducted with independent-samples t-tests, and relationships between variables were analyzed using Pearson correlation. Results are presented as mean ± standard error, and statistical significance was accepted at p<0.01. In guinea fowls, the hemispheria cerebri were generally symmetrical; however, point-count (NOISE) differences favoring the hemispherium cerebri sinistrum in the medulla region suggested possible lateralization. Very strong positive correlations were observed between total volume and both cortex and medulla volumes in the hemispherium cerebri sinistrum, whereas these correlations were weaker but still significant in the hemispherium cerebri dextrum. Morphometric parameters were more strongly associated with volume in the sinistrum hemisphere, while the dextrum hemisphere showed a more balanced pattern. In turkeys, no significant differences were found between the hemispherium cerebri sinistrum and dextrum in terms of total, cortex, or medulla volumes and their ratios; NOISE values were also similar. Strong positive correlations were observed among the volumes in both hemispheres, indicating preserved structural symmetry. Overall, while some regions of the guinea fowl hemispheria cerebri may exhibit structural differences favoring the sinistrum hemisphere and potential lateralization, the hemispheres in turkeys are balanced and symmetrical in terms of volume and morphometry.