Nullipar gebelerde doğumun aktif fazında ve doğumun ikinci evresinde kullanılan intrapartum ultrasonografinin doğum şeklini öngörmedeki rolünün değerlendirilmesi
Evaluation of the role of intrapartum ultrasonography during the active phase and the second stage of labor in predicting the mode of delivery in nulliparous women
- Tez No: 1013240
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL USLU YUVACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Baş-perine mesafesi, doğum eylemi, ilerleme açısı, intrapartum ultrasonografi, Ultrasonografi, Vajinal doğum, Angle of progression, intrapartum ultrasonography, head–perineum distance, labor, Ultrasonography, Vaginal birth
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Doğum eyleminin ilerleyişinin doğru değerlendirilmesi, maternal ve neonatal sonuçların iyileştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Vajinal muayenenin subjektif olması nedeniyle intrapartum ultrasonografi daha objektif ve tekrarlanabilir bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, nullipar gebelerde doğum eyleminin latent fazı, aktif fazı ve ikinci evresinde yapılan transperineal ultrasonografik ölçümlerin doğum şeklini öngörmedeki değerini araştırmaktır. YÖNTEM: Ocak 2026-Mart 2026 tarihleri arasında Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğumhanesi'ne yatışı yapılan 57 term, tekil ve nullipar gebe prospektif olarak değerlendirildi. Tüm hastalara doğumun latent fazında, aktif fazında ve 2. evresinde transperineal olarak AoP, HPD, HD, SAA ve FHP ölçümleri alındı. Demografik veriler, doğum şekli, doğum süreleri ve transperineal ölçümler karşılaştırıldı. İstatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edildi. BULGULAR: Çalışmaya toplam 57 nullipar gebe dahil edildi. Olguların % 63,2'sinde vajinal doğum, % 36,8'inde sezaryen doğum gerçekleşti. Transperineal ultrasonografik ölçümlerden AoP, HPD ve HD değerlerinin doğum şekli ile anlamlı ilişkili olduğu saptandı (p<0.05). Vajinal doğum yapan olgularda AoP değerinin daha yüksek, HPD değerinin ise daha düşük olduğu izlendi. HD yukarı yönlü olması vajinal doğum açısından anlamlı bir parametreydi. Oksiput anteriyor pozisyonda doğum süresinin daha kısa olduğu görüldü. ROC analizinde AoP için latent fazdaki AUC değeri 93, aktif fazdaki AUC değeri 109,1 olarak bulundu ve bu parametrelerin doğum şeklini öngörmede orta/iyi düzeyde prediktif değer gösterdiği saptandı. SONUÇ: İntrapartum transperineal ultrasonografi ile elde edilen ölçümlerin nullipar gebelerde doğumun ilerleyişi ve doğum şeklini öngörmede yararlı olabileceği gösterilmiştir. Özellikle AoP ve HPD gibi objektif parametrelerin klinik karar sürecine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Transperineal ultrasonografi, doğum eyleminin değerlendirilmesinde vajinal muayeneye tamamlayıcı, objektif ve uygulanabilir bir yöntem olabilir.
Özet (Çeviri)
AIM: Accurate assessment of labor progression is essential for improving maternal and neonatal outcomes. Due to the subjective nature of digital vaginal examination, intrapartum ultrasonography has emerged as a more objective and reproducible method. This study aimed to evaluate the predictive value of transperineal ultrasonographic measurements obtained during the latent, active, and second stages of labor for determining the mode of delivery in nulliparous women. MATERIALS AND METHODS: Fifty-seven term, singleton, nulliparous women admitted to Sakarya Training and Research Hospital between January 2026 and March 2026 were prospectively evaluated. Transperineal measurements of AoP, HPD, HD, SAA, and FHP were obtained during labor. Demographic characteristics, labor duration, and delivery mode were recorded. Ultrasonographic parameters were compared according to delivery mode, and predictive performance was assessed using ROC analysis. Statistical significance was accepted as p < 0.05. RESULTS: Vaginal delivery occurred in 63.2% of cases, while 36.8% resulted in cesarean delivery. AoP, HPD, and HD were significantly associated with the mode of delivery (p < 0.05). Higher AoP and lower HPD values were observed in vaginal deliveries. Upward HD direction was identified as a significant predictor of vaginal delivery, and labor duration was shorter in cases with occiput anterior position. ROC analysis demonstrated good predictive performance of AoP, with an AUC of 93 in the latent phase and 109,1 in the active phase. CONCLUSION: Intrapartum transperineal ultrasonography provides objective and reproducible parameters for predicting labor progression and mode of delivery in nulliparous women. AoP and HPD may serve as useful complementary tools to digital examination and support clinical decision-making during labor management.