3 boyutlu yazıcı ile basılan kompozit örneklerin süt dişi dentini ile olan bağlanma dayanımının farklı adeziv sistemlerle ex vivo ortamda incelenmesi
Ex vivo evaluation of the bond strength of 3D-printed composite samples to primary tooth dentin with different adhesive systems
  1. Tez No: 1013241
  2. Yazar: ZEYNEP ESMA ÖZALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENKHAN BAL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3B yazıcı, DLP, Makaslama bağlanma dayanımı, Rezin siman, Süt dişi dentini, Termal yaşlandırma, 3D printing, DLP, Shear bond strength, Resin cement, Primary tooth dentin, Thermal aging
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi (ankara)
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; pediatrik diş hekimliğinde geleneksel restoratif seçeneklere estetik ve bireyselleştirilmiş bir alternatif sunan DLP (Digital Light Processing) tipi üç boyutlu (3B) yazıcı ile üretilen kompozit restorasyonların süt dişi dentinine bağlanma dayanımını ve farklı polimerizasyon modlarına sahip rezin siman sistemlerinin termal yaşlandırma öncesi ve sonrası bağlanma stabilitesi üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmada, belirlenen kriterlere uygun 60 adet çekilmiş süt azı dişinden elde edilen ex vivo dentin yüzeyleri kullanılmıştır. Restoratif materyal olarak DLP yöntemiyle 2x2 mm boyutlarında silindirik kompozit örnekler üretilmiş ve bağlanma yüzeylerine 53 µm Al₂O₃ ile kumlama yapılmıştır. Örnekler; kullanılan rezin siman türü [ışıkla polimerize olan (light cure, LC) ve hem kimyasal hem ışıkla polimerize olan (dual-cure, DC)] ile termal döngü (+5 °C ile +55 °C, 10.000 döngü) değişkenlerine göre randomize edilerek her biri 15 örnekten oluşan toplam dört ana gruba ayrılmıştır. Simantasyon işlemleri üretici talimatlarına göre tamamlanmıştır. Bağlanma dayanımı makaslama testi (0,5 mm/dk) ile ölçülerek MPa cinsinden kaydedilmiştir. Kırılma tipleri stereomikroskop altında analiz edilmiştir. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics v21 programı kullanılmış ve p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Termal döngü sabit tutulduğunda; LC ve DC rezin siman grupları arasında bağlanma dayanımı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p> 0,05). Siman türleri sabit tutulduğunda ise; hem LC hem de DC grupları için 10.000 döngülük yaşlandırma işleminin bağlanma dayanımında anlamlı bir değişime yol açmadığı görülmüştür (p> 0,05). En yüksek bağlanma dayanımı yaşlandırma uygulanmayan ışıkla polimerize grupta (13,92 ± 5,65 MPa), en düşük değer ise yaşlandırma uygulanan ışıkla polimerize grupta (10,30 ± 5,63 MPa) Kırılma tipi analizlerinde gruplar arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Ancak yaşlandırma sonrasında koheziv kırılma oranlarının azaldığı ve miks kırılmaların %53,3'e yükseldiği belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın limitasyonları dikkate alındığında, DLP tipi 3B yazıcılar ile üretilen kompozit örneklerin süt dişi dentinine bağlanma performansının hem LC hem de DC rezin simanlar ile benzer ve klinik olarak yeterli olduğu sonucuna varılabilir. Termal yaşlandırma bağlanma dayanımını anlamlı düzeyde etkilememiş olsa da kırılma modlarındaki değişim arayüzeyde yaşlanmaya bağlı morfolojik etkiler oluşabileceğini düşündürmektedir. LC rezin simanlar kolay uygulanabilirlik ve zaman avantajı nedeniyle pediatrik diş hekimliğinde dijital iş akışında güvenilir bir alternatif olabilir. Bununla birlikte, DLP tabanlı indirekt restorasyonların klinik başarısının doğrulanabilmesi için dinamik yükleme testlerini içeren ve uzun dönem in vivo çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the bond strength of composite restorations produced by a Digital Light Processing (DLP) type three-dimensional (3D) printer—which offers an aesthetic and individualized alternative to traditional restorative options in pediatric dentistry—to primary tooth dentin, and to investigate the effects of resin cement systems with different polymerization modes on bonding stability before and after thermal aging. Materials and Methods: Ex vivo dentin surfaces obtained from 60 extracted primary molar teeth meeting the inclusion criteria were used. Cylindrical composite samples (2×2 mm) were produced as restorative material using the DLP method, and the bonding surfaces were sandblasted with 53 µm Al₂O₃. Samples were randomized into four main groups (n=15) based on the type of resin cement [light-cure (LC) and dual-cure (DC)] and thermal cycling variables (+5 °C to +55 °C, 10 000 cycles). Cementation procedures were performed according to the manufacturers' instructions. Shear bond strength (SBS) was measured at a crosshead speed of 0.5 mm/min and recorded in MPa. Failure modes were analyzed under a stereomicroscope. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics v21, and p<0,05 was considered statistically significant. Results: When thermal cycling was kept constant, no statistically significant difference was found between the LC and DC resin cement groups regarding bond strength (p> 0.05). When cement types were kept constant, 10,000 thermal cycles did not cause a significant change in bond strength for either group (p> 0.05). The highest bond strength was observed in the non-aged LC group (13,92 ± 5,65 MPa), while the lowest was in the aged LC group (10,30 ± 5,63 MPa). No significant relationship was found between groups in failure mode analysis; however, cohesive failures decreased after aging, while mixed failures increased to 53,3%. Conclusion: Within the limitations of this study, the bonding performance of DLP-produced composite samples to primary tooth dentin is similar with both LC and DC cements and remains at clinically acceptable levels. Although thermal aging did not significantly affect bond strength, the change in failure modes suggests that aging-related morphological effects may occur at the interface. Due to ease of application and time efficiency, LC resin cements may be a reliable alternative in the digital workflow of pediatric dentistry. Nevertheless, long-term in vivo studies including dynamic loading tests are needed to verify the clinical success of DLP-based indirect restorations.