Ortodontik debonding sonrası rezin temizleme yöntemlerinin farklı mine yüzeyleri üzerindeki etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative study on the effects of resin removal methods after orthodontic debonding on various enamel surfaces
- Tez No: 1013248
- Danışmanlar: PROF. DR. NİL CURA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Beyaz nokta lezyonları, Dental debonding, Diş remineralizasyonu, White spot lesions, Dental debonding, Tooth remineralization
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; sağlam, demineralize ve remineralize mine yüzeylerinde uygulanan braket söküm ve adeziv temizleme işlemlerinin mine yüzeyine etkilerini karşılaştırmak, farklı temizleme yöntemlerinin mineyi koruma potansiyelini değerlendirmek ve demineralize mine yüzeylerinin ortodontik tedavi sırasında veya sonrasında tedavi edilmesinin önemini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma iki aşamadan oluşmaktadır. Ön çalışmada dişlere uygulanan demineralizasyon ve remineralizasyon protokolünün etkileri SEM/EDS cihazında yapılan analizlerle değerlendirilmiştir. İkinci aşamada 90 adet premolar diş braketleme sonrası rastgele sağlam, demineralize ve remineralize olarak üç gruba ayrılmıştır. Demineralizasyon ve remineralizasyon gruplarında, ön çalışmada belirlenen protokol doğrultusunda işlemler gerçekleştirilmiştir. Tüm gruplarda braket sökümü sonrası kalan adeziv artıkları, karbit frez veya stainbuster frez kullanılarak temizlenmiştir. Örnekler, 3B optik tarama cihazı ile başlangıç referans taraması (T0), braket sökümü sonrası (T1) ve adeziv temizliği sonrası (T2) taranmıştır. Yüzey değişimleri referans tarama ile karşılaştırılarak mine yüzeyindeki hasar ve adeziv kalıntıları değerlendirilmiştir. Bulgular: Braket sökümü sonrası mine yüzeylerinde kalan adeziv miktarı açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Demineralizasyon ve remineralizasyon gruplarında meydana gelen hasarın söküme bağlı oluşmadığı uygulanan demineralizasyon protokolüne bağlı oluştuğu gözlenmiştir. Yüzeyde oluşan asıl hasar temizleme yönteminden bağımsız olarak adeziv kalıntılarının temizlenmesi sırasında oluşmuştur. Yüzeyde meydana gelen hasarın şiddeti, minenin yüzey özelliklerine bağlıdır. Sonuç: Mine hasarının büyük kısmı adeziv temizliği sırasında meydana gelmektedir. Bu nedenle kullanılan temizleme yöntemi kritik öneme sahiptir. Karbit frez ve stainbuster frez, farklı mine yüzeylerinde benzer miktarda mine kaybına neden olmaktadır ve adeziv temizleme etkinlikleri benzerdir. Mine yüzeyinde oluşan hasar minenin mekanik, kimyasal ve fiziksel özelliklerine bağlıdır.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study was to compare the effects of bracket debonding and adhesive removal procedures on sound, demineralized, and remineralized enamel surfaces, to evaluate the enamel-preserving potential of different cleaning methods, and to investigate the importance of treating demineralized enamel during or after orthodontic treatment. Methods: The study consisted of two phases. In the preliminary phase, the effects of demineralization and remineralization protocols applied to the teeth were evaluated using SEM/EDS analysis. In the second phase, 90 premolar teeth were bonded and randomly divided into three groups: sound, demineralized, and remineralized. In the demineralized and remineralized groups, the procedures were performed according to the protocol determined in the preliminary study. In all groups, residual adhesive after bracket debonding was removed using either a carbide bur or a stainbuster bur. The samples were scanned using a 3D optical scanner at baseline reference (T0), after bracket debonding (T1), and after adhesive removal (T2). Surface changes were determined by superimposing the scans with the reference scan, and both enamel surface damage and residual adhesive were evaluated. Results: No significant differences were found among the groups in terms of the amount of residual adhesive remaining on the enamel surfaces after bracket debonding. In the demineralization and remineralization groups, the observed damage was not attributed to the debonding procedure but to the applied demineralization protocol. The primary surface damage occurred during the removal of residual adhesive, regardless of the cleaning method used. The severity of the damage was dependent on the surface characteristics of the enamel. Conclusion: Most enamel damage occurs during adhesive removal rather than during bracket debonding. Therefore, the choice of cleaning method is critical. Carbide and stainbuster burs produce similar amounts of enamel loss across different enamel surfaces and exhibit comparable effectiveness in adhesive removal. Enamel surface damage is influenced by the mechanical, chemical, and physical properties of enamel.