Yetmiş yaş ve üzeri koroner baypas yapılan hastalarda mortalite ve morbiditeye etki eden faktörlerin euroscore üzerinden değerlendirilmesi
Assessment of factors influencing mortality and morbidity using euroscore in patients aged 70 years and older undergoing coronary artery bypass grafting
  1. Tez No: 1013258
  2. Yazar: KEMAL EŞREF ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜL KUNT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı hastalar, Koroner baypas, EuroSCORE, Mortalite, Morbidite, EuroSCORE skorlama sistemi, Koroner arter bypass, Yaşlılar, Old patients, Coronary artery bypass grafting, EuroSCORE, Mortality, Morbidity, Coronary artery bypass, Elderly
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Kliniğimizde koroner baypas ameliyatı yapılan yetmiş yaş ve üzeri 393 hastanın verileri retrospektif olarak araştırıldı. Bu çalışmanın amacı EuroSCORE ve EuroSCORE dışı risk faktörlerinin mevcut mortalite ve morbidite üzerine etkilerini araştırmaktır. Materyal ve Metod: Ağustos 2004-Ocak 2011 tarihleri arasında yetmiş yaş ve üzeri koroner baypas yapılan hastalarda standart ve logistik EuroSCORE değerleri hesaplandı. Daha sonra tüm hastalar standart EuroSCORE değerlerine göre orta risk grubu (3-5 puan arasında olanlar) ve yüksek risk grubu (5 puan üstünde olanlar) olarak ikiye ayrıldı. Her iki grup için mevcut mortalite oranları logistik EuroSCORE ile hesaplanan beklenen mortalite oranları ile karşılaştırıldı. Ayrıca EuroSCORE ve EuroSCORE dışı risk faktörlerinin mortalite ve morbidite üzerine etkileri de incelendi. Bulgular: Orta risk grubunda 164 hasta olup beklenen mortalite %3,26, mevcut mortalite %3,7 bulundu. Yüksek risk grubunda 229 hasta olup beklenen mortalite %8,92, mevcut mortalite %10,5 bulundu. Her iki grupta beklenen mortalite ile mevcut mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Yüksek risk grubunda mortalite orta risk grubuna göre 3 kat daha yüksek bulundu (p<0,001). Receiver operating characteristic (ROC) eğrisi altındaki alan 0,753 bulundu. Tüm hastalar göz önüne alındığında EuroSCORE risk parametrelerinden kadın cinsiyet, KOAH, ekstrakardiyak arteriopati, nörolojik defisit, yakın zamanda geçirilmiş MI, düşük EF mortaliteyi istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artırmıştır (p<0,05). EuroSCORE risk faktörleri dışında preoperatif konjestif kalp yetmezliği, uzun kardiyopulmoner baypas süresi ve postoperatif miyokard infarktüsü de mortaliteyi artıran risk faktörleri olarak bulunmuştur (p<0,05). Mortaliteyi artıran faktörlere ek olarak yaş, kreatinin yüksekliği, acil operasyon, HT, DM, SVO ve operasyon sırasında uzun kros klemp süresinin morbiditeyi artırdığı görülmüştür (p<0,05). Sonuç: Yetmiş yaş ve üzeri koroner baypas yapılan hastalarda EuroSCORE mortaliteyi belirlemede başarılı bulunmuş olsa da EuroSCORE hesaplamasına dahil edilmemiş bazı durumlarda yaşlı hasta grubunda mortalite ve morbidite için risk faktörü olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Three hundred ninety three patients who were over 70 years-old and underwent coronary artery bypass grafting were enrolled in this study. The aim of this study is to investigate the effects of EuroSCORE risk factors and risk factors not included in EuroSCORE on mortality and morbidity in this group of patients. Materials and Methods: Standard and logistic EuroSCORE were calculated in patients who were over 70 years-old and underwent coronary artery bypass grafting between August 2004 and January 2011. The patients were divided into two groups as medium-risk group (EuroSCORE 3-5) and high-risk group (EuroSCORE >5). In both groups observed mortality rates were compared with predicted mortality with logistic EuroSCORE. Moreover, the effects of risk factors not included in EuroSCORE on mortality and morbidity were examined. Results: While in the medium-risk group (n=164) predicted mortality was 3,26% and observed mortality was 3,7%, in the high-risk group predicted mortality was 8,92% and observed mortality was 10,5%. There is no statistically significant difference between predicted and observed mortality rates in both of the groups (p>0,05). Observed mortality in the high-risk group was significantly higher than mortality in the medium-risk group (p<0,001). The area under the receiver operating characteristic (ROC) curve was 0,753. When all patients were taken into account, EuroSCORE risk factors; female sex, COPD, extracardiac arteriopathy, neurological dysfunction, recent myocardial infarction and left ventricle function and non-EuroSCORE risk factors as preoperative congestive heart failure, cardiopulmonary bypass time and preoperative myocardial infarction were associated with higher mortality rates (p<0,05). Age, creatinine levels, urgency/emergency of the operation, hypertension, diabetes mellitus, cerebrovascular accidents and aortic cross clamp time were associated with higher morbidity rates (p<0,05). Conclusion: Although EuroSCORE successfully predicted mortality in patients who were over 70 years-old and underwent coronary artery bypass grafting, some conditions not included in EuroSCORE calculation, might also be considered as risk factors for morbidity and mortality in elder patients.