Sıçan modelinde faringokutanöz fistül onarımında adipoz kökenli stromal vasküler fraksiyonun yara rejenerasyonu üzerindeki etkinliği (Deneysel çalışma)
- Tez No: 1013264
- Danışmanlar: UZMAN BURAK KERSİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Faringokutanöz fistül, larenks, stromal vasküler fraksiyon, Larynx, pharyngocutaneous fistula, stromalvascularfraction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Total larenjektomi sonrası en sık görülen komplikasyonlardan biri; neolarenksin oluşturulması (özefagoplasti) sonrasında postoperatif dönemde görülen faringokutanöz fistül gelişimidir. Faringokutanöz fistüller özellikle radyoterapi sonrası yara iyileşmesi kötü olan hastalarda sık izlenmektedir ve bu hastalarda ciddi bir ölüm nedenidir.Fistül gelişimi uzun süre parenteral beslenme, günlük boyun sargısı, ek flep cerrahilerinin gerekmesi,hastanede yatış süresinde uzama,hastane ve hasta giderlerinde artış gibi birçok duruma neden olmaktadır.Ayrıca hastaların mevcut kanser hastalığı için gerekli olan radyoterapi ve kemoterapi tedavileri gecikmektedir.Bu çalışma ile, doku rejenerasyon etkileri olan stromalvaskülerfraksiyon'un, neofarenksinmukozal yara iyileşmesini hızlandırması ve fistül gelişimini önlemesi amaçlanmaktadır. Gereç ve yöntem: 24 adet erkek Sprague-Dawley sıçan rastgele 2 gruba ayrıldı.Stromal vasküler fraksiyon,sıçan inguinal bölgesinden alınan yağ dokusundan elde edildi.Boyun bölgelerinde vertikal kesi sonrası faringoözefagotomi uygulandı.Kontrol grubundaki sıçanlarda farenkssütüre edilerekcerrahi sonlandırıldı.Deney grubundaki sıçanlarda farenks sütüre edilip subseröz tabakaya stromalvaskülerfraksiyon enjekte edilerek cerrahi sonlandırıldı.Sıçanlar 8 gün boyunca ad libitum beslenerek makroskopik olarak fistül kapanması takip edildi.Deney sonrası spesmenler histopatolojik olarak ışık mikroskopisi kullanılarak değerlendirildi.Spesmenler;inflamatuar infiltrasyon, fibroblastik aktivite,kollajen birikimi ve neovaskülarizasyonaçısındanEhrlich and Hunt numerik skalasınagöre değerlendirildi. Bulgular: Stromal vasküler fraksiyonun faringokutanöz fistül kapanmasındaki etkinliği deney grubunda kontrol grubuna göre daha iyi olsada istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı(p=0,371).Histopatolojik olarak yapılan değerlendirmede stromal vasküler fraksiyon kullanılan grupta kollajen birikimi daha anlamlı bulundu(p = 0,012).Ancak inflamatuar infiltrasyon, fibroblast aktivasyonu ve neovaskülarizasyon açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı(p=1,000, p=0,334, p=0,676). Sonuç: Yapılan çalışmada stromal vasküler fraksiyonun istatistiksel olarak fistül kapanmasındaki etkisi gösterilememiştir ancak denek sayısının az olmasının çalışmanın sonuçları açısından kısıtlayıcı olduğu düşünülmektedir.Histopatolojik incelemeye baktığımızda ise yara iyileşmesinin en önemli basamaklarından biri olan kollajen üretiminin kontrol grubuna göre daha anlamlı olduğu görülmüştür.Bu çalışma ile, yara iyileşmesindeki etkinliği ispatlanmış stromal vasküler fraksiyonun faringokutanöz fistül yara yeri kapanmasındaki etkinliği ileri çalışmalar için yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: One of the most common complications after total laryngectomy; is the development of pharyngocutaneous fistula in the post operative period following the construction of the neopharynx (esophagoplasty). Pharyngocutaneous fistulas are frequently observed in patients with poor wound healing due to radiotherapy and are a serious cause of death in these patients. In addition, fistula development has many problems such as long-term parenteral nutrition, daily neck wraps, need for additional flap surgeries, prolongation of hospital stay, and increase in hospital and patient costs. Inaddition, the radiotherapy and chemotherapy treatments required for the current cancer disease of the patients are delayed. Thisstudy aims to find out whether the stromal vascular fraction, which has tissue regeneration effects, can accelerate the mucosal wound healing of the neopharynx and prevent fistula development. Material and Method: 24 male Sprague-Dawley rats were randomly divided into 2 groups. Stromal vascular fraction was obtained from adipose tissue taken from the rat inguinal region. Pharyngoesophagotomy was performed for each rat after a vertical incision in the neck region. For the rats in the control group, the surgery was terminated by suturing the pharynx. For the rats in the experimentalgroup, the surgery was terminated by suturing the pharynx and injecting a stromal vascular fraction into the subserous layer of the rats. The rats were fed ad libitum for 8 days and the closure of the fistula was followed macroscopically. After the experiment, the specimens were evaluated histopathologically using light microscopy.Specimens, inflammatory infiltration, fibroblastic activity, collagen migration and neovascularization were evaluated according to the Ehrlich and Hunt numerical scale. Results: Although the effectiveness of the stromal vascular fraction in pharyngocutaneous fistula closure was better in the experimental group than the control group, there was no statistically significant difference. In the histopathological evaluation, collagen accumulation was found to be more significant in the group using the stromal vascular fraction. However, there was no significant difference between the groups in terms of inflammatory infiltration, fibroblast activation and neovascularization. Conclusion: In the study, the effect of stromal vascular fraction on fistula closure could not be shown statistically, but the small number of subjects is thought to be a limitation in terms of the results of the study. When we look at the histopathological examination, collagen production, one of the most important steps of wound healing, was more significant in the experimental group compared to the the control group. With this study, the effectiveness of the stromal vascular fraction, whose effectiveness in wound healing has been proven, in pharyngocutaneous fistula wound closure will be a guide for further studies.