Kapitalizmin başlangıcından günümüze emek: Emeğin verimliliği ve ücret ilişkisi
Labor from the beginning of capitalism to the present: The relationship between labor productivity and wages
  1. Tez No: 1013270
  2. Yazar: SEFA KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ SARIÖZ GÖKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonometrik analiz, Emek, Gelir dağılımı, Kapitalizm, Marksist kuram, Verimlilik, Ücret, Econometric analysis, Labour, Income distribution, Capitalism, Marxist theory, Productivity, Wage
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, kapitalizmin tarihsel gelişimi içinde emeğin geçirdiği dönüşüm ile emek verimliliği ve ücret arasındaki ilişki teorik, bibliyometrik ve ekonometrik düzeylerde incelenmektedir. Çalışmanın temel hareket noktası, emeğin yalnızca üretim sürecine dâhil edilen teknik bir girdi olarak değil; tarihsel, toplumsal, kurumsal ve bölüşüm ilişkileri içinde biçimlenen çok boyutlu bir kategori olarak değerlendirilmesi gerektiğidir. Bu doğrultuda emek kavramının antik toplumdan dijital kapitalizme uzanan tarihsel dönüşümü ele alınmış; ardından klasik ekonomi politik, Marxist yaklaşım, neoklasik paradigma, Keynesyen yaklaşım ve kurumsal-tarihselci perspektifler çerçevesinde ücret-verimlilik ilişkisinin teorik temelleri tartışılmıştır. Çalışmanın ampirik kısmında, Web of Science ve Scopus veri tabanlarından elde edilen çalışmalar aracılığıyla ücret-verimlilik literatürünün bibliyometrik görünümü değerlendirilmiş ve seçilmiş ülke grubu üzerinden panel veri yöntemine dayalı ekonometrik analiz gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, emek verimliliği ile ücretler arasındaki ilişkinin doğrusal, kendiliğinden ve mekanik bir aktarım süreci olarak ele alınamayacağını; bu ilişkinin kurumsal yapılar, bölüşüm ilişkileri, emek piyasasının örgütlenme biçimi ve kapitalizmin tarihsel dönüşüm dinamikleriyle birlikte şekillendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the transformation of labor within the historical development of capitalism and the nexus between labor productivity and wages is examined at theoretical, bibliometric, and econometric levels. The main point of departure of the study is that labor should not be considered merely as a technical input incorporated into the production process, but rather as a multidimensional category shaped by historical, social, institutional, and distributive relations. In this regard, the historical transformation of the concept of labor, extending from ancient societies to digital capitalism, is addressed; subsequently, the theoretical foundations of the wage-productivity relationship are discussed within the frameworks of classical political economy, the Marxist approach, the neoclassical paradigm, the Keynesian approach, and institutional-historical perspectives. In the empirical part of the study, the bibliometric structure of the wage-productivity literature is evaluated through studies obtained from the Web of Science and Scopus databases, and an econometric analysis based on panel data methods is conducted for a selected group of countries. The findings indicate that the relationship between labor productivity and wages cannot be treated as a linear, automatic, and mechanical transmission process; rather, this relationship is shaped by institutional structures, distributive relations, the organization of labor markets, and the historical transformation dynamics of capitalism.