Eroin bağımlılığında içselleştirilmiş damgalanmanın; tedavi motivasyonu, algılanan sosyal destek, depresyon ve anksiyete düzeyleriyle ilişkisi
Relation of Internalized Stigma In Drug Addicts With Treatment Motivation, Perceived Social Support and Depression and Anxiety Levels
  1. Tez No: 1013294
  2. Yazar: EMİNE MERVE AKDAĞ
  3. Danışmanlar: DR. VAHAP OZAN KOTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: İçselleştirilmiş damgalanma, tedavi motivasyonu, sosyal destek, depresyon, Internalized Stigma, treatment motivation, social support, depression
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
İçselleştirilmiş damgala(n)ma, bireyin toplumdaki olumsuz tutumları kendisi için kabullenmesi ve bunun sonucunda değersizlik, utanç gibi olumsuz duygularla kendisini toplumdan geri çekmesidir. İçselleştirilmiş damgalanma; tedaviye uyumda azalma, sosyal uyumda bozulma, moral bozukluğu ve benlik saygısında azalmayla ilişkilendirilmiştir. Bağımlı bireylerde içselleştirilmiş damgalanmanın yüksek oranlarda olduğu öngörülmektedir. Bu çalışmada eroin bağımlılığında, içselleştirilmiş damgalanmanın sosyodemografik ve klinik değişkenlere göre nasıl farklılaştığı sorgulanmış ve içselleştirilmiş damgalanmanın; tedavi motivasyonu, algılanan sosyal destek, depresyon ve anksiyete düzeyleriyle ilişkisinin tesbit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma AMATEM kliniğinde ayaktan tedavi gören 166 eroin bağımlısı erkek hasta üzerinde yapılmış, tüm ölçekleri eksiksiz dolduran 145 hasta çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Çalışmada sosyodemografik-klinik veri formu, Ruhsal Hastalıkların İçselleştirilmiş Damgalanması Ölçeği (RHİDÖ), Tedavi Motivasyon Ölçeği (TMÖ), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, erkek eroin bağımlılarında içselleştirilmiş damgalanmanın yüksek seviyede olduğu görülmüştür. Yabancılaşma algısının tedaviye başvuruyu geciktirdiği tesbit edilmiştir. İçselleştirilmiş damgalanma puanıyla, tedavi motivasyonu, depresyon ve anksiyete düzeyleri arasında pozitif; çok boyutlu algılanan sosyal destek arasında negatif yönde bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Eroin bağımlısı bireyi daha olumsuz değerlendirmeler yapmaya eğilimli hale getiren depresyon ve anksiyeteyle içselleştirilmiş damgalanma arasında çift taraflı pozitif yönde bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Kişi bu rahatsızlık verici algıların nedeni olarak bağımlılığını gördüğünde tedaviye başvurma motivasyonu artıyor olabilir. Madde bağımlılarının algıladıkları sosyal destek arttıkça içselleştirilmiş damgalanmalarının azalması beklenmektedir. Konuyla ilgili kısıtlı sayıda çalışma olup daha fazla çalışma yapılması ve pratikte etkin bir şekilde damgalama ve damgalanma algısını düzeltmeye yönelik çaba sarfedilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Internalized stigma is the individual's acceptance of society's negative attitudes for himself and as a result secluding himself from society with negative feelings such as insignificancy and shame. Internalized stigma is associated with decrease in compliance to treatment, deterioration in social adaptation, dispiritedness and low self esteem. Internalized stigma is predicted to occur in high rates within addicts. In this study, it is questioned how the internalized stigma in drug addiction differs with sociodemographic and clinical parameters; and it is intented to determine internalized stigma's relation with treatment motivation, perceived social support and depression and anxiety levels. Study is carried out with 166 heroin addict male outpatients in AMATEM clinic and 145 patients that filled every scales completely made up the study's sample. Sociodemographic-clinic data form, The Internalized Stigma of Mental Illness Scale (ISMI), Treatment Motivation Scale (TMS), Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), Beck Depression Inventory (BDI) and Beck Anxiety Inventory (BAI) are used in the study. In the wake of the study, it is seen that internalized stigma is at a high level in male heroin addicts. It is determined that sense of alienation delays the application for treatment. It is found out that while there is a positive relation between internalized stigma score and treatment motivation, depression and anxiety levels; there is a negative relation between internalized stigma score and multidimensional perceived social support. It is believed that between internalized stigma and depression and anxiety which render heroin addict individual inclined to make more negative judgements, there is a bilateral positive relation. When the individual sees his addiction as the reason of his disturbing perceptions, his motivation to apply for treatment may be increasing. As drug addicts' perceived social support increases, their internalized stigma is expected to decrease. There are limited number of studies about the subject and more studies have to be done besides efforts towards correcting the stigma perception effectively in practice are needed.