TİÖD stratejisiyle dinlediğini/izlediğini anlama becerisini geliştirmeye yönelik etkinlikler tasarlama
Designing activities to improve listening/watching comprehension skills with TİÖD strategy
  1. Tez No: 1013305
  2. Yazar: ZELİHA KURUM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dinleme becerisi, Dinleme-anlama, Etkinlik, Strateji, Türkçe eğitimi, Listening skill, Listening-understanding, Efficiency, Strategy, Turkish education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Ana dili ediniminin, anlama sürecinin, diğer becerilerin öğretiminin temelini oluşturan dinleme/izleme becerisi bireylerin akademik ve sosyal yaşamda en çok kullandıkları becerilerden biridir. Dijital dünyadaki gelişmelerle günlük hayatta ve eğitim ortamlarında sürekli görsel ve işitsel uyaranlara maruz kalan bireylerin dinleme/izleme becerilerinin sistemli öğretim basamaklarıyla desteklenmesi elzemdir. Bu amaçla bu araştırmada TİÖD stratejisine dayanarak dinlediğini/izlediğini anlama becerisini geliştirmeye yönelik etkinlikler tasarlanmıştır. Araştırmada, eğitimsel müdahalelerin doğal sınıf ortamında test edilmesine imkân tanıyan ADDIE öğretim tasarım araştırması modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu ADDIE araştırma basamaklarına göre amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen alan uzmanları ve öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın ihtiyaç analizi basamağında literatür araştırması ve yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla alan uzmanları ve öğrencilerin dinleme eğitimine yönelik görüşleri alınmış ve betimsel analiz ile ihtiyaçları belirlenmiştir. Tasarım aşamasında belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda 10 metin seçilmiştir. Seçilen metinlerden hareketle 2024 Türkçe Dersi Öğretim Programı 7. sınıf dinleme/izleme öğrenme çıktıları temelinde TİÖD strateji basamaklarında kullanılmak üzere klasik ve multimedya destekli etkinlikler tasarlanarak 1. prototip oluşturulmuştur. Değerlendirme aşamasında tasarlanan etkinlikler alan uzmanları tarafından etkinlik değerlendirme formu aracılığıyla değerlendirilmiştir. Geliştirilen etkinlikler alan uzmanlarından alınan görüşler betimsel analiz ile belirlenmiş, dönütler doğrultusunda revize edilerek 2. prototip oluşturulmuştur. Böylece etkinlikler TİÖD strateji basamaklarına uygun ve özgün nitelikteki nihâi formuna kavuşturulmuştur. Nihâi ürün 8 hafta boyunca 7. sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Uygulama sonunda yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla öğrencilerin görüşleri alınmıştır. Betimsel analiz yöntemiyle öğrencilerden elde edilen bulgular TİÖD stratejisiyle tasarlanan etkinliklerin öğrencilerin dinlediğini/izlediğini anlama becerilerini anlamlı ve olumlu yönde geliştirdiğini ortaya koymuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda TİÖD okuma stratejisinin bir dinleme/izleme stratejisi olarak kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Listening/viewing skills which form the basis of native language acquisition, the comprehension process, and the teaching of other skills, are among the most frequently used skills by individuals in academic and social life. Due to developments in the digital world, individuals are constantly exposed to visual and auditory stimuli in daily life and educational environments; therefore, it is essential to support their listening/viewing skills through systematic instructional steps. To this end, this study designed activities based on the TİÖD strategy to improve listening/viewing comprehension skills. The study utilized the ADDIE instructional design research model, which allows for testing educational interventions within a natural classroom environment. The study group consisted of field experts and students selected through the purposeful sampling method in accordance with the ADDIE research stages. During the needs analysis phase of the study, a literature review was conducted, and the opinions of field experts and students regarding listening education were gathered through a semi-structured interview form, with their needs subsequently determined via descriptive analysis. In the design phase, 10 texts were selected based on the identified needs. Moving forward from these selected texts, classic and multimedia-supported activities were designed to be used in the TİÖD strategy steps based on the 7th-grade listening/viewing learning outcomes of the 2024 Turkish Course Curriculum, thereby creating the first prototype. During the evaluation phase, the designed activities were assessed by field experts using an activity evaluation form. The feedback obtained from the field experts was analyzed through descriptive analysis, and the activities were revised in line with this feedback to create the second prototype. Consequently, the activities were brought to their final form, which is both original and compatible with the TİÖD strategy steps. The final product was implemented with 7th-grade students over a period of 8 weeks. At the end of the implementation, students' opinions were gathered via a semi structured interview form. The findings obtained from the students through the descriptive analysis method revealed that the activities designed with the TİÖD strategy significantly and positively improved the students' listening/viewing comprehension skills. In light of these results, it is recommended to use the TİÖD reading strategy as a listening/viewing strategy.