İslami ilimler fakültesinde alınan din eğitiminin öğrencilerin dindarlıklarına etkisine ilişkin algıları (Ağrı örneği)
Students' percepti̇ons of the impact of reli̇gi̇ous educati̇on recei̇ved i̇n the faculty of Islami̇c sci̇ences on thei̇r reli̇gi̇osi̇ty: The case of Ağri
  1. Tez No: 1013322
  2. Yazar: SONGÜL ODUNKIRAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYATİ TETİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Din, Sociology, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din anlayışı, Dini yapılar, Understanding of religion, Religious buildings
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Din ve Felsefe Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi'nde öğrenim görmekte olan öğrencilerin aldıkları dini eğitimin, onların dindarlıklarına etkisine ilişkin algılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Din eğitimi, bireyin inanç dünyasının şekillenmesinde, ibadet bilincinin gelişmesinde ve ahlaki tutumlarının oluşmasında önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle üniversite düzeyinde verilen din eğitimi, bireylerin sahip oldukları dini bilgileri sorgulama, içselleştirme ve günlük yaşamlarına yansıtma süreçleri bakımından ayrı bir önem taşımaktadır. Bu bağlamda araştırmanın temel problemi, İslami İlimler Fakültesi öğrencilerinin aldıkları din eğitiminin, onların dindarlıklarına etkisini nasıl algıladıklarını ortaya koymaktır. Bu çalışma, nicel araştırma yaklaşımı çerçevesinde yürütülmüş olup ilişkisel tarama modeli esas alınmıştır. Çalışmanın evrenini Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi öğrencileri oluşturmakta; örneklem ise bu evrenden seçilen öğrencilerden meydana gelmektedir. Veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmış, bu kapsamda öğrencilerin dini yönelimleri, dindarlık düzeyleri ve aldıkları din eğitimine ilişkin algıları ölçülmüştür. Elde edilen veriler SPSS 22.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, öğrencilerin aldıkları din eğitiminin dini inançları, ibadet anlayışları ve genel dini yaşantıları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte din eğitimi ile dindarlık arasındaki ilişkinin tek boyutlu olmadığı; bireysel özellikler, eğitim geçmişi ve sosyo-kültürel çevre gibi değişkenlerle birlikte değerlendirildiğinde daha karmaşık bir yapı sergilediği tespit edilmiştir. Bu çalışma, din eğitimi ile dindarlık arasındaki ilişkiye yönelik literatüre nicel veriler ışığında katkı sunmayı amaçlamakta; aynı zamanda elde edilen bulguların İslami İlimler Fakültelerinde yürütülen din eğitiminin niteliğinin artırılmasına yönelik çalışmalara ışık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the perceptions of students studying at the Faculty of Islamic Sciences at Ağrı İbrahim Çeçen University regarding the impact of the religious education they receive on their religiosity. Religious education plays a significant role in shaping an individual's belief system, developing awareness of worship, and forming moral attitudes. Especially at the university level, religious education holds particular importance in terms of enabling individuals to question, internalize, and reflect their religious knowledge in their daily lives. In this context, the main problem of the study is to reveal how students of the Faculty of Islamic Sciences perceive the impact of the religious education they receive on their religiosity. The study was conducted within the framework of a quantitative research approach and was based on the relational survey model. The population of the study consists of students at the Faculty of Islamic Sciences of Ağrı İbrahim Çeçen University, while the sample is composed of students selected from this population. A questionnaire technique was used as the data collection tool; in this scope, students' religious orientations, levels of religiosity, and their perceptions of the religious education they receive were measured. The obtained data were analyzed using the SPSS 22.0 statistical package program. The findings of the study indicate that the religious education received by the students has a significant effect on their religious beliefs, understanding of worship, and overall religious life. However, it was also determined that the relationship between religious education and religiosity is not one-dimensional; rather, it exhibits a more complex structure when evaluated together with variables such as individual characteristics, educational background, and socio-cultural environment. This study aims to contribute to the literature on the relationship between religious education and religiosity in light of quantitative data and is expected to provide insights for improving the quality of religious education carried out in Faculties of Islamic Sciences.