Bağımsız denetim kalitesinin finansal performansa etkisi: BIST 50 Endeksinde işlem gören şirketler üzerine bir araştırma
The effect of independent audit quality on financial performance: A study on companies listed in the BIST 50 index
- Tez No: 1013348
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA KÖSE İÇİGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız denetim, Muhasebe denetimi, Independent audit, Accounting audit
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
İşletmelerin düzenlediği finansal tabloların dış paydaşlarca değerlendirilerek sonuçların raporlanmasını kapsayan bağımsız denetimin yüksek kaliteyle yürütülmesi, piyasalarda güven ortamının oluşmasına katkı sağlamakta; bu durum yatırımcılar, borç verenler ve potansiyel ortakların daha sağlıklı ve bilinçli kararlar almasına zemin hazırlamaktadır. Bu çalışma bağımsız denetim kalitesinin finansal performans üzerinde etkisi olup olmadığını, 2019–2024 yıllarına ait veriler kullanılarak BİST 50 endeksinde yer alan şirketler üzerinde incelemektedir. Finansal performans, bağımlı değişken olarak yer almış ve aktif kârlılığı, özkaynak kârlılığı, fiyat/kazanç ve piyasa değeri/defter değeri oranları ile ölçülmüştür. Bağımsız değişken olan bağımsız denetim kalitesi ise, literatürde yaygın olarak kullanılan bağımsız denetim şirketi büyüklüğü ve denetim şirketi rotasyonu değişkenleriyle temsil edilmiştir. Modellerde kontrol değişkenleri olarak şirket büyüklüğü ve kaldıraç oranı ile, COVID-19 döneminin şirketlerin finansal performans göstergeleri üzerindeki potansiyel etkilerini kontrol etmek amacıyla bir kukla değişken kullanılmıştır. Analiz, panel veri analizi yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçları, dört büyük denetim şirketi tarafından denetleniyor olmanın şirketlerin aktif kârlılığı, özsermaye kârlılığı ve piyasa temelli göstergeler üzerinde negatif ancak istatistiksel olarak anlamlı olmayan etkiler yarattığını göstermektedir. Bununla birlikte, denetim şirketi rotasyonu aktif kârlılık, özsermaye kârlılığı ve piyasa değeri/defter değeri oranı üzerinde negatif; fiyat/kazanç oranı üzerinde ise pozitif bir etkiye sahip olup, bu etkilerin hiçbirisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Ayrıca, COVID-19 dönemine ilişkin kukla değişkenin yalnızca fiyat/kazanç oranı üzerinde negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Independent auditing involves the evaluation and reporting of financial statements prepared by companies for external stakeholders. High-quality independent auditing contributes to the establishment of trust in markets. This, in turn, provides a basis for investors, creditors, and potential partners to make healthier and more informed decisions.This study examines the relationship between audit quality and financial performance using data from BIST 50 companies for the period 2019–2024. Financial performance is measured by return on assets, return on equity, price-to-earnings ratio, and market-to-book ratio. Audit quality is represented by the size of the audit firm and audit firm rotation, which are widely used indicators in the literature. Firm size and leverage ratio are included as control variables. The analysis is conducted using panel data methodology. The research findings indicate that being audited by one of the Big Four audit firms has a negative but statistically insignificant effect on firms' return on assets, return on equity, and market-based performance indicators. Moreover, audit firm rotation exhibits a negative effect on return on assets, return on equity, and the market-to-book value ratio, while showing a positive effect on the price-to-earnings ratio; however, none of these effects are statistically significant. In addition, the dummy variable representing the COVID-19 period is found to have a negative and statistically significant effect only on the price-to-earnings ratio.