Tabaklardaki cinsiyet: Yemek kültürünün cinsiyet perspektifiyle incelenmesi
Gender on plates: An evaluation of food culture from a gender perspective
- Tez No: 1013361
- Danışmanlar: PROF. DR. FERYAL DELFİN GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyoloji, Sociology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, toplumsal cinsiyet bağlamında yemek kültürünü ve kadının ev içindeki görünmeyen emeğini incelemektedir. Nitel araştırma yöntemine dayanan çalışmada, İstanbul'da yaşayan on yedi katılımcıyla derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Araştırma, yemek yapma, yemek tercihi, mekân kullanımı ve toplumsal söylemler aracılığıyla cinsiyet rollerinin nasıl ve ne şekilde yeniden üretildiğini ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgulara göre, yemek yapma sorumluluğu kültürel olarak kadınlara atfedilirken; erkeklerin mutfağa dahil olması ise yardım olarak algılanmakta ve övgüyle karşılanmaktadır. Kadının mutfaktaki emeği görünmez, gündelik hayatın içinden ve değersiz görülürken; erkeğin aynı emeği göstermesi istisnai ve değerli addedilmektedir. Yemek tercihleri de cinsiyetlere göre farklılık göstermektedir. Et ve büyük porsiyonlar erkeklerle; salata, tatlı ve hafif yemekler ise kadınlarla ilişkilendirilmektedir. Mekânların kullanımı da benzer şekilde cinsiyetlendirilmiştir. Ev mutfağı kadına, profesyonel mutfak ise erkeğe ait bir alan olarak konumlanmıştır. Ayrıca yemek adları ve günlük hayattaki söylemlerde de cinsiyetçi ifadeler, ataerkil değerlerin dil ile beraber nesilden nesile aktarıldığını göstermektedir. Bu durum, kadının ev içi emeğinin toplumsal, ekonomik ve kültürel düzeyde tanınmamasına neden olmaktadır. Sonuç olarak, ev içi emeğin görünür kılınması ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik farkındalığın artırılması, adil ve eşit bir toplum inşası için gereklidir.
Özet (Çeviri)
This study examines food culture and women's invisible domestic labor from a gender perspective. Employing qualitative research methods, in-depth interviews were conducted with seventeen participants residing in Istanbul. The research reveals how gender roles are reproduced through cooking practices, food preferences, spatial arrangements, and societal discourses. The findings indicate that the responsibility of cooking is culturally attributed to women, whereas men's participation in the kitchen is perceived as assistance and often met with praise. Women's labor in the kitchen is regarded as invisible, mundane, and undervalued, while the same labor performed by men is considered exceptional and celebrated. Food preferences also display gendered patterns: meat and large portions are associated with men, whereas salads, desserts, and lighter meals are linked to women. Likewise, the use of space is gendered—the domestic kitchen is considered a female domain, while the professional kitchen is seen as a male space. Furthermore, gendered expressions in food names and everyday language demonstrate how patriarchal values are perpetuated and transmitted across generations through language. This situation contributes to the lack of recognition of women's domestic labor on social, economic, and cultural levels. In conclusion, making domestic labor visible and addressing its broader societal implications are essential for achieving gender equality.