Gazzâlî'nin Esmâ'ül-Hüsnâ anlayışı
Ghazali's understanding Of Esmaul Husna
- Tez No: 1013360
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Esma-i Hüsna, Eş`ari, Gazali, Gazzali, Marifetullah, Tevessül, Tevkifilik, Esma-i Hüsna, Eş`ari, Gazali, Marifatullah, Tevessül, Tevkifilik
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam ve Mezhepler Tarihi Bilim Dalı
Özet
Allah'ın zât ve sıfatlarını kusursuz bir şekilde ifade eden Esmâü'l-hüsnâ, İslâm düşüncesinde kelâmî ve tasavvufî boyutu ile incelenmiş ve farklı alanlarda üzerinde çalışmalar yürütülmüştür. Bu çalışma, literatürde farkedilen bir eksiklik üzerine, Gazzâlî'nin Esmâü'l-hüsnâ hakkındaki metodolojik yaklaşımını, kelâmî perspektif üzerinden ele almayı hedefleyen bir çalışmadır. Çalışmanın temel konusu Esmâü'l-hüsnâ etrafındaki genel problemler ve ana konu ile ilişkili olan bazı ihtilâflı meseleler ile sınırlıdır. Bu araştırmada Eş'arî geleneğinin büyük temsilcisi Gazzâlî'nin görüşleri başta olmak üzere, ulaşılabilen tüm mezhep âlimlerinin kelâmî görüşlerine titizlik ile yer verilmeye çalışılmış ve bu konudaki literatür taranarak gerekli içerik analizi yapılmıştır. Görüşlerine yer verilen âlimlerin problemlere bakış açıları, gerekçe ve yorumları analiz edilerek çözümlenmiş ve gerek görülen bazı noktalarda karşılaştırmalı analiz yapılmış, elde edilen bilgilerle yorum ve değerlendirme yapılarak bölüm noktalanmıştır. Tez iki bölümden oluşmakta olup, ilk bölüm Gazzâlî ve Esmâü'l-hüsnâ ile ilişkili meselerden, ikinci bölüm ise tezin esas konu olan Esmâü'l-hüsnâ etrafındaki Problemlerden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Al-Asmāʾ al-Ḥusnā, which perfectly express essence and attributes of God have been examined in Islamic thought from both theological and Sufi perspectives, and studies have been conducted on them in various fields. This study aims to address a perceived gap in the literature by examining al-Ghazali's methodological approach to the Divine Names of God from a theological perspective. The main subject of this study is limited to general problems surrounding the Divine Names of God and some controversial issues related to the main topic. This research meticulously attempts to include the theological views of all accessible scholars of various schools of thought, notably focusing on the views of al-Ghazali, a major representative of the Ash'ari tradition, and a content analysis has been conducted by reviewing the relevant literature. The perspectives, justifications, and interpretations of the scholars whose views are included have been analyzed and resolved, with comparative analysis conducted where deemed necessary. The section concludes with commentary and evaluation based on the information obtained. The thesis consists of two parts: the first part deals with issues related to Ghazali and the Divine Names of God, and the second section focuses on the main subject of the thesis, namely the problems surrounding the the Divine Names.