Disülfiram/bakır kompleksinin iyonizan radyasyona maruz bırakılan HPV-pozitif skuamöz hücreli serviks kanseri hücreleri üzerine etkisi
The effect of disulfiram/copper complex on HPV-positive squamous cell cervical cancer cells exposed to ionizing radiation
- Tez No: 1013385
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPARSLAN SERARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
- Anahtar Kelimeler: disülfiram/bakır, iyonizan radyasyon, klonojenik deney, radyosensitizasyon, serviks kanseri, sisplatin, Radyasyon onkolojisi, cervical cancer, cisplatin, clonogenic assay, disulfiram/copper, ionizing radiation, radiosensitization, Radiation oncology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada disülfiram/bakır kompleksinin, sisplatin ve iyonizan radyasyon ile birlikte human papilloma virüs pozitif skuamöz hücreli serviks kanseri hücreleri (HeLa) üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Disülfiram/bakır (DSF/Cu) ve sisplatin, tek başlarına ve kombinasyon halinde farklı iyonizan radyasyon dozlarında HeLa hücrelerine uygulanmış; ardından klonojenik deney kurularak sağkalım fraksiyonu verileri elde edilmiştir. Sağkalım fraksiyonu verileri üzerinden duyarlılaşma artış oranları (SER) ve kombinasyon indeksleri (CI) hesaplanıp istatistiksel analiz yapılmıştır. Disülfiram/bakırın iyonizan radyasyon ile birlikte uygulanmasının hücre ölüm yolakları üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla da kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu kullanılarak gen ifade değişimi analizi yapılmıştır. Bulgular: Sağkalım fraksiyonu verileri üzerinden yapılan analiz sonucunda, DSF/Cu'nun [SER(D37) = 1,302] ve sisplatinin [SER(D37) = 1,290] tek ajan olarak benzer radyosensitizan etki sergilediği görüldü. Sisplatin, 2, 6 ve 8 Gy dozlarında DSF/Cu'ya kıyasla anlamlı derecede daha düşük sağkalım gösterdi (p = 0,0001; p < 0,0001; p = 0,0021); buna karşın 4 Gy'de iki ilaç arasında anlamlı fark saptanmadı (p = 0,1223). Sisplatin + DSF/Cu kombinasyonu tüm IR dozlarında belirgin sinerjizm gösterdi (CI < 1). Hücre ölüm yolakları analizinde özellikle 6 Gy IR dozunda CASP8 ekspresyonunda belirgin bir artış (FC = 11,39) gözlemlenmiş olup DSF/Cu ile IR kombinasyonunun başlıca ekstrinsik apoptoz yolağını aktive ettiği düşünüldü. CASP3 (FC = 1,404) ve LC3-II (FC = 1,659) bulguları ise, efektör kaspaz aktivasyonu ve otofajik yanıtın da bu sürece eşlik ettiğini işaret etmekteydi. Tartışma ve Sonuç: Bulgularımız DSF/Cu'nun HPV pozitif skuamöz hücreli serviks kanseri hücrelerinde antitümöral ve radyosensitizan etkisi olduğunu ve bu etkisinin sisplatin ile kombine edildiğinde daha da güçlendiğini göstermektedir. Bu sebeple DSF/Cu'nun sisplatin temelli tedaviye katkı sağlayan etkili bir radyosensitizan olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the effects of the disulfiram/copper complex, in combination with cisplatin and ionizing radiation, on human papilloma virus -positive squamous cell cervical cancer cells (HeLa). Materials and Methods: Disulfiram/copper and cisplatin were applied to HeLa cells individually and in combination at different ionizing radiation doses, followed by a clonogenic assay to obtain survival fraction data. Sensitization enhancement ratios and combination indices were calculated from the survival fraction data, and statistical analysis was performed. To evaluate the effect of disulfiram/copper combined with ionizing radiation on cell death pathways, gene expression change analysis was conducted using quantitative polymerase chain reaction. Results: Analysis of survival fraction data revealed that DSF/Cu [SER(D37) = 1.302] and cisplatin [SER(D37) = 1.290] exhibited similar radiosensitizing effects as single agents. Cisplatin demonstrated significantly lower survival compared to DSF/Cu at 2, 6, and 8 Gy (p = 0.0001; p < 0.0001; p = 0.0021), whereas no significant difference was observed between the two agents at 4 Gy (p = 0.1223). The cisplatin + DSF/Cu combination exhibited marked synergism across all IR doses (CI < 1). Cell death pathway analysis revealed a prominent increase in CASP8 expression (FC = 11.39) particularly at 6 Gy IR, suggesting that the DSF/Cu and IR combination primarily activates the extrinsic apoptotic pathway. CASP3 (FC = 1.404) and LC3-II (FC = 1.659) findings further indicated that effector caspase activation and autophagic response also accompanied this process. Discussion and Conclusion: Our findings demonstrate that disulfiram/copper has antitumoral and radiosensitizing effects on HPV-positive squamous cell cervical cancer cells, and that these effects are further potentiated when combined with cisplatin. This result suggests that disulfiram/copper is not only an antitumor drug but may also be an effective radiosensitizer contributing to cisplatin-based therapy.