Hemşirelik öğrencilerinde üretken yapay zekâ okuryazarlığı, eleştirel düşünme ve etik duyarlılık düzeylerinin belirlenmesi
Determining the levels of generative artificial intelligence literacy, critical thinking, and ethical sensitivity in nursing students
  1. Tez No: 1013418
  2. Yazar: ZAHİDE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA TAŞ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: üretken yapay zekâ okuryazarlığı, eleştirel düşünme, etik duyarlılık, hemşirelik öğrencileri, critical thinking, generative artificial intelligence literacy, moral sensitivity, nursing students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Daha sBu çalışma, hemşirelik öğrencilerinde üretken yapay zekâ okuryazarlığı, eleştirel düşünme tutumu ve etik duyarlılık düzeylerini belirlemek ve bu değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde yapılmıştır. Araştırma verileri, Konya ilinde bulunan Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Hemşirelik Fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerden yüz yüze veri toplama yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırmanın örneklemini 2., 3. ve 4. sınıfta öğrenim gören toplam 280 hemşirelik öğrencisi oluşturmuştur. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Üretken Yapay Zekâ Okuryazarlığı Ölçeği (ÜYZOÖ), Eleştirel Düşünme Tutum Ölçeği (EDTÖ) ve Ahlaki Duyarlılık Anketi (ADA ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, karşılaştırmalı analizler ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre yaş gruplarına göre 22 yaş ve üzerindeki öğrencilerin ÜYZOÖ ve EDTÖ toplam puanlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Sınıf düzeyine göre ise 4. sınıf öğrencilerinin ÜYZOÖ ve ADA toplam puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Etik/eleştirel düşünme eğitimi alan öğrencilerin ÜYZOÖ, EDTÖ ve ADA puanlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca üretken yapay zekâ okuryazarlığı ile eleştirel düşünme tutumu ve ahlaki duyarlılık arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır (p<0,001). Sonuç olarak, hemşirelik öğrencilerinin üretken yapay zekâ okuryazarlığı, eleştirel düşünme ve etik duyarlılık düzeylerinin birbiriyle ilişkili olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin üretken yapay zekâ okuryazarlığı düzeylerinin orta, eleştirel düşünme tutumlarının orta ve etik duyarlılık düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, hemşirelik eğitiminde yapay zekâ okuryazarlığı, eleştirel düşünme ve etik duyarlılığı geliştirmeye yönelik eğitim programlarının planlanması önerilmektedir. onra doldurulacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive and correlational design to determine the levels of generative artificial intelligence literacy, critical thinking attitude, and ethical sensitivity among nursing students, and to examine the relationships between these variables. The research data were collected through face-to-face data collection from students enrolled in the Faculty of Nursing at Selçuk University and Necmettin Erbakan University in Konya, Türkiye. The sample of the study consisted of a total of 280 nursing students enrolled in the 2nd, 3rd, and 4th grades. Data were collected using a Personal Information Form, the Generative Artificial Intelligence Literacy Scale (GAILS), the Critical Thinking Attitude Scale (CTAS), and the Moral Sensitivity Questionnaire (MSQ). Descriptive statistics, comparative analyses, and correlation analysis were used in data analysis. The level of statistical significance was accepted as p < 0.05. According to the findings of the study, students aged 22 years and older had higher total scores on the GAILS and CTAS (p < 0.05). Regarding grade level, 4th-year students had higher total scores on the GAILS and MSQ (p < 0.05). Students who had received ethics/critical thinking education had higher scores on the GAILS, CTAS, and MSQ (p < 0.05). In addition, a positive and statistically significant relationship was found between generative artificial intelligence literacy, critical thinking attitude, and moral sensitivity (p < 0.001). In conclusion, it was determined that generative artificial intelligence literacy, critical thinking, and ethical sensitivity levels of nursing students were interrelated. The students' levels of generative artificial intelligence literacy and critical thinking attitude were moderate, while their ethical sensitivity levels were high. The study suggests that educational programs aimed at improving artificial intelligence literacy, critical thinking, and ethical sensitivity should be integrated into nursing education.