3-6 yaş çocuklarda kan alma işlemi sırasında pop-it oyunu ve stres topu kullanımının ağrı ve anksiyete düzeyine etkisi
The effect of pop-it game and stress ball usage on pain and anxiety levels during blood collection in children aged 3-6 years
  1. Tez No: 1013417
  2. Yazar: BENSU KENAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELAHAT AKGÜN KOSTAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hemşirelik, Child Health and Diseases, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, anksiyete, kan alma, pop-it oyunu, stres topu, Hemşirelik bakımı, Çocuk hemşireliği, Pain, anxiety, blood sampling, pop-it game, stress ball, Nursing care, Pediatric nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Kan alma işlemi çocuklarda ağrı ve anksiyeteye neden olan bir uygulamadır. Bu çalışma 3-6 yaş çocuklarda ağrılı bir invaziv girişim olan kan alma işlemi sırasında pop-it oyunu ve stres topu kullanımının ağrı ve anksiyete düzeyine etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntemler: Çalışma randomize kontrollü müdahale çalışmasıdır. Araştırma Haziran-Ağustos 2025 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinin çocuk polikliniğinde bulunan kan alma birimine başvuran 3-6 yaş 78 çocuk ile yürütüldü. Araştırmada pop-it grubu (n=26), stres topu grubu (n=26) ve kontrol grubu (n=26) olmak üzere üç grup vardı. Kan alma işlemi sırasında pop-it grubunda yer alan çocuklara pop-it oyunu oynatıldı, stres topu grubundaki çocuklara serbest olan eliyle stres topunu sıkıp gevşetmesi söylendi. Verilerin toplanmasında“Çocuk ve Ebeveyn Bilgi Formu”,“Wong-Baker Yüzler Ağrı Derecelendirme Ölçeği”,“Çocukların Duygusal Dışa Vurumunu Değerlendirme Ölçeği (ÇDDVDÖ)”kullanıldı. Bulgular: Pop-it oyunu ve stres topu grubunda yer alan çocukların ÇDDVDÖ medyan puanları (p<0,001) ve Wong-Baker Yüzler Ağrı Derecelendirme Ölçeği puan ortalaması (p=0,001) kontrol grubunda yer alan çocuklara göre düşük bulundu. Ebeveyn ve araştırmacı değerlendirmesine göre; pop-it grubu ve stres topu grubunda yer alan çocukların işlem sırası ve sonrasında ÇDDVDÖ medyan puanları, kontrol grubuna göre düşük bulundu (p<0,001). Çocuk, ebeveyn ve araştırmacı değerlendirmelerine göre, pop-it grubu ve stres topu grubunda yer alan çocukların işlem sonrası Wong-Baker Yüzler Ağrı Derecelendirme Ölçeği puan ortalaması kontrol grubunda yer alan çocuklara göre düşük saptandı (p=0,001). Çocuk ve araştırmacı değerlendirmesine göre; kontrol grubunda yer alan çocukların işlem sırasında Wong-Baker Yüzler Ağrı Derecelendirme Ölçeği puan ortalaması pop-it oyunu ve stres topu grubundaki çocuklara göre daha yüksek bulundu (p=0,001). Sonuç: 3-6 yaş çocuklarda kan alma işlemi sırasında pop-it oyunu ve stres topu kullanımının çocukların ağrı ve anksiyete düzeyini azalttığı bulundu. Pediatri hemşirelerinin, invaziv işlemler sırasında çocuklarda oluşan ağrı ve anksiyeteyi azaltmada pop-it oyunu ve stres topunun kullanılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Blood sampling is a procedure that causes pain and anxiety in children. This study was conducted to determine the effect of using pop-it game and stress balls on pain and anxiety levels during blood sampling, a painful invasive procedure, in children aged 3-6 years. Material and Methods: The study is a randomised controlled intervention trial. The research was conducted between June and August 2025 with 78 children aged 3–6 years who visited the blood collection unit at a university hospital's paediatric outpatient clinic. The study comprised three groups: the pop-it group (n=26), the stress ball group (n=26) and the control group (n=26). During the blood collection procedure, children in the pop-it group were asked to play the pop-it game, while children in the stress ball group were instructed to squeeze and release the stress ball with their free hand. The 'Child and Parent Information Form', the 'Wong-Baker Faces Pain Rating Scale (WBFPRS)', and the 'Children's Emotional Expression Assessment Scale (CEEAS)' were used to collect data. Results: The median CEEAS scores (p<0.001) and mean WBFPRS scores (p=0.001) of children in the pop-it game and stress ball groups were found to be lower than those in the control group. According to parent and researcher assessments, the median CEEAS scores of children in the pop-it group and the stress ball group were found to be lower than those in the control group during and after the procedure (p<0.001). According to the evaluations of children, parents, and researchers, the mean post-treatment WBFPRS scores of children in the pop-it group and the stress ball group were found to be lower than those in the control group (p=0.001). According to the child and researcher assessments, the mean WBFPRS score during the procedure was higher in the control group children than in the pop-it game and stress ball groups (p=0.001). Conclusion: It was found that the use of pop-it game and stress balls during blood collection in children aged 3-6 reduced their pain and anxiety levels. It is recommended that paediatric nurses use pop-it game and stress balls to reduce pain and anxiety in children during invasive procedures.